[操作疑難] Toshiba 3TB HDD問題

我買佐下圖尼款東芝HDD用黎裝我影相D raw原片,之前用WD綠1T裝滿就買多個東芝,平時用內置快抽盒或者usb3外接座接PC,但我發覺無論係直接Windows開file定係用nikon相機個ViewNX-i去打開輕則反應慢到離譜,重則會han機,出現尼個情況個陣,無論係內置盒定外接座個HDD燈係無閃緊,要夾硬關閉程式再開返。佢個表現甚至差過5400轉seagate 2tb……其實係只HDD問題定係個盒同個座太舊款對大過2t既HDD支持唔好?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我買佐下圖尼款東芝HDD用黎裝我影相D raw原片,之前用WD綠1T裝滿就買多個東芝,平時用內置快抽盒或者usb3外 ...
Richard_Yip 發表於 2016-12-5 01:50

Check咗S.M.A.R.T.未?

回覆 2# harryytm

未……聽日我啦啦聲做

回覆  harryytm

未……聽日我啦啦聲做
Richard_Yip 發表於 2016-12-5 02:24

5分鐘都無?

只係去呢度下載個Zip,解壓之後開crystaldiskinfo睇下,快手應該一分鐘都Check完仲有時間剩。
http://crystalmark.info/download/index-e.html

一發現硬碟反應慢,無論幾唔得閒都好,都要立即Check咗隻碟有無間題先,check到有問題就應該盡快移走入面啲檔案,尤其你隻碟仲要係裝RAW相片檔。

要記住硬碟要死唔會等你得閒Backup完先至死,你想浪費啲錢做數據恢復我唔阻你。

P.S. 我就係試過一次裝RAW檔嗰隻ST2000DM001出C5,但一味拖唔去Backup未做Backup嗰啲新相,最終隻HDD壞咗無曬啲相,好在之前Backup咗大部份RAW檔。

回覆 4# harryytm

師兄教訓得o岩

請無視簡體字……臨時揾個免費用住先……

Check唔到咩問題,但係慢一直都有……

依隻我都未見過

change cable first.

change cable first.
mcdull 發表於 2016-12-5 15:31

換線?

依隻我都未見過
macis 發表於 2016-12-5 14:34

呢隻即係 DT01ACA300, 個 label 左中有寫, 都係玩改名.