[其他] SSD 斷電太奈, 資料流失?

睇下面個網, 話SSD 斷電太奈, 資料流失, 但因為年幾前, 請問而家市面上既SSD 有冇呢D情況?
(本來打算買SSD 做資料BACKUP, 而家可能要諗諗先; 或者買番傳統既HARD DISK)

https://www.extremetech.com/comp ... -days-without-power

睇下面個網, 話SSD 斷電太奈, 資料流失, 但因為年幾前, 請問而家市面上既SSD 有冇呢D情況?
(本來打算買SSD  ...
bongbong3481 發表於 2016-12-7 14:11

斷超過半年會開始資料丟失,如果你打算擺幾年唔郁D 資料,
都係買傳統硬碟,不過機械硬碟都會因為時間有機會壞,3年後係高危期
(GOOGLE 多年前的數據庫HDD 統計,比較多閒置時間的HDD反而比長期繁忙的HDD平均壽命為短1/3)

印像中既測試係SSD達到寫入上限後,放一年就會開始唔見資料

SSD 損壞, 救Data 的難度和代價非常大, 用HDD 存資料比較好喔
非常重要的Data, 除了用多個HDD作備份之外, 還要定期換新HDD 代替舊品哦

印像中既測試係SSD達到寫入上限後,放一年就會開始唔見資料
leave 發表於 2016-12-7 14:31

呢到有個較詳盡既解釋:
http://www.anandtech.com/show/92 ... -ssd-data-retention

呢到有個較詳盡既解釋:
leave 發表於 2016-12-7 14:45

Thanks for such 高質 post  

Flash memory 利用 floating gate 儲存電荷/電子
其 floating gate附近雖然有silicon oxide 阻止其電子脱離
其儲存的電荷會隨時間而减少
當日子較長 其讀取出來的data有可能會出錯

via HKEPC Reader for Android

先唔理RETENTATION問題
你應該問下自己點解想用SSD 嚟BACKUP

因為成日BACKUP,想要佢快?
如果唔係想要快嘅話,點解唔買平啲嘅HDD?

至於DATA RECOVER 嘅難度,係唔需要考慮,因為當你考慮呢一樣嘢嗰陣
最後得出嘅解決方法一定係唔用DATA RECOVER,而揀多份BACKUP ,因為平好多

回覆 8# masseffect

真系貪佢够快, 如果够耐性, 用番普通HARDDISK 可能平好多, 而且同樣價錢, 容量可能大一倍有多。  

其實,我系打算買隻SSD , 裝個OS 上去, 放埋D重要資料, 如果日後而家用緊隻HARD DISK 用唔到, 我即時插隻SSD 上去。  而家用緊隻HARD DISK 用左5年幾6年, 雖然都好正常,分分鐘可以再戰5年

本來話買SSD 都系預防萬一, 而家諗諗先, 可能買支USB3 手指做BACKUP算,日後HARD DISK 壞左, 都系買番個傳統HARD DISK。

回覆  masseffect

真系貪佢够快, 如果够耐性, 用番普通HARDDISK 可能平好多, 而且同樣價錢, 容量可能 ...
bongbong3481 發表於 2016-12-7 16:03

點解唔就咁換隻SSD 上去做OS(都係CLONE IMG)?
另外就係如果你用USB 手指BACKUP,記住其實佢都係NAND FLASH...有晒SSD 嘅特性
而且USB 手指啲NAND FLASH 質素..我諗只會更差