[操作疑難] 屋企想買個外置式HDD插Router擺Movie,唔知買咩類型既比較好....

因為屋企有部L記既All In One電腦俾小朋友平時要黎上網睇Youtube或者上網做功課用
但有時DL左D卡通片俾小朋友,但又唔想拉過去佢地部電腦度(因為Gb數唔夠)
所以想話直接買個外置既HDD駁落Router度
咁佢地就可以直接係電腦度睇片,唔駛下下拉過去睇
順便我有時都可以坐係個廳度用電視睇下片用
但係想問下若果長時間通住電駁ROUTER的話
以下3隻方案邊個會好D (包括經濟D):

A . 買個3.5" HDD,再買多個裸族既HDD CASE駁ROUTER

B.  直接買個好似WD果隻My Pasport果D外置HDD駁ROUTER

C.  直接買部NAS黎用

THANKS

Windows內置嗰個Home Group嘅共用文件已經可以做到呢樣野...

直接買部NAS黎用, router share 好多都好慢

Windows內置嗰個Home Group嘅共用文件已經可以做到呢樣野...
yjfoeg 發表於 2016-12-9 14:03

HOME GROUP試過唔WORK
可能因為我自己果部係WIN10 ,佢地果部係WIN 7...

HOME GROUP試過唔WORK
可能因為我自己果部係WIN10 ,佢地果部係WIN 7...
貓奴 發表於 2016-12-9 14:23
咁用NAS啦
Router嗰啲真係勁勁勁勁慢

有錢緊係NAS啦!不過買個似樣啲都二三千!
想慳先買個外置HDD駁ROUTER
Transcend 3.5" 3TB StoreJet 35T3 USB3.0 Desktop Storage (TS3TSJ35T3)        HK$ 650

有錢緊係NAS啦!不過買個似樣啲都二三千!
想慳先買個外置HDD駁ROUTER
Transcend 3.5" 3TB StoreJet 35T3 USB ...
denc 發表於 2016-12-9 14:36

我其實都係Prefer買個HDD駁就算
但係想知若果長期插住電的話邊個會比較好D
因屋企Router 24小時長開的

長插NAS也省電(可以set NAS auto on/off)。我也試過USB直插router, (慢)。用過my cloud之類産品(都係X_x)。
You can map your hard drive shortcut link to your aio.
用完NAS就冇投訴。

點解唔係aio到駁隻usb hdd呢?

點解唔係aio到駁隻usb hdd呢?
戀人未滿 發表於 2016-12-9 15:00

就係唔想下下抆隻usb過片之後又要插返落佢部電腦度呀
仲有就係因為唔想小朋友成日上網,所以我係Router度set左時間,時間一到部AIO既上網就會斷