[購買問題] seagate ST1000DX001 vs wd1005fbyz

邊隻好d.....

seagate 唔推薦, 一完保養, 自動出C5, C6 重要有壞磁區。
最勁係買佢既乜乜consellation 系列, 有3年保那款..

反而WD 黑版買得早過佢保養完左都無出任何ERROR

seagate ST1000DX001
又平又有8G MLC SSD做cache

邊隻好d.....
zyredt 發表於 2016-12-18 19:48

上面係ST1000DX001, 下面係用左好多年o既WD....... 你自己衡量吓.... 作為一個SSHD受害者.... 我就真係勸你唔好貪果8G SSD... 用大陸潮語形容就係"然並卯"

補充多少少....
E drive我係用黎放"Data / Software Source"同放"Game", 如果你會成日打同一隻"Game".. 咁load起上黎真係會快D...  
F Drive我係放Movie/歌/電視劇呢D唔需要好高速度Read/Write o既data...
最後.. 如果你用黎當System Disk.. 不如買隻240G SSD好過... Data Disk就用乜都冇乜所謂.. 睇吓你想慳電定係點..
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

sshd拎黎做data drive梗係伏
notebook無budget買1tb或以上既ssd, 都係一個好選擇

sshd拎黎做data drive梗係伏
notebook無budget買1tb或以上既ssd, 都係一個好選擇 ...
shellb 發表於 2016-12-22 17:29

notebook 5400rpm sshd係慢過7200 rpm hdd...
另外.. 用SSHD做data disk係原因係......

點解話係SSHD受害者.. 其實我買果陣係SSHD剛出.. 睇返我power on hours都知我用左幾耐... 本身我係用100G S3700... 見冇乜位.. 果陣又剛剛出"SSHD", 廣告又話.. Size大.. 又有SSD效能... 咁就買隻試吓.. 用黎做System Disk.. 結果.... 用左唔夠1星期.. 頂唔順咁慢.. 買左Intel 730... 咁隻SSHD.. 唯有變成Data Disk..

當然... 每個人求都唔同.. 可能我要求高... 咁解..
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

sshd拎黎做System Disk??? 好唔好?

seagate得啖笑,一過保就好backup data啦 (唔知夠唔夠時間backup晒啦)

zyredt 發表於 2016-12-22 22:58

除非你做野真係好單一.. 例如... 開機.. Office.. SSHD 只有你不停"讀"同一堆file果陣有幫助... 寫入係完全冇幫助.. 但日常工作冇可能只係"讀"...... 同埋而家TLC SSD真係白菜價.. 點解唔比多少少錢買隻256SSD...

當然如果你一直用緊傳統HDD... 咁轉SSHD係會快左.. 我只係一直都用SSD轉SSHD就會頂唔順..

zyredt 發表於 2016-12-22 22:58

SSHD跟本就係預你用嚟做System Disk,將OS常用嘅Sector預先Cache落入面個NAND Cache度加快讀取速度。