[操作疑難] 解決SMART C5的方法

據聞用zerofill可以修復C5 (不論最終是否變成05)。
但有沒有更快捷的方法處理,例如直接重新寫入並校檢c5的位置,讓其直接成為05 或 消失。
zerofill,用Windows 7 Full Format還是其他軟件會更快。

要搵出C5位置已經要full scan, 唔會比你zero fill快
另外, windows full format不是zero fill, 只係read試下有冇bad sector

除咗準備放二手, 睇唔到咁做有乜好處

除咗準備放二手, 睇唔到咁做有乜好處
appiah 發表於 2016-12-19 12:07

如果無05咪用嚟繼續BT,有咪丟左佢。

As an advice
我試過用一件已經有C5的don't 豬3T擺D唔等使做offline storage, 抄咗幾粒鐘到抄完時就釘咗, 其實個底唔好仲操佢真係加快玩完, 用嚟B嘢都唔知抄唔抄到D野出嚟.

我有隻 M.2 ssd 原本舊年check 到有C5 error, 但經update firmware 同low format 幾次之後現在冇任何問題
(但我都唔感用佢以安全計 )

As an advice
我試過用一件已經有C5的don't 豬3T擺D唔等使做offline storage, 抄咗幾粒鐘到抄完時就釘咗,  ...
appiah 發表於 2016-12-19 14:19

我果隻又係Toshiba,4T,不過果時仲未有E版。
Data我大致救晒(差Binary Compare),其他有Backup,BD ISO 我買正版,最多重新RIP即可
現在頭痕,究竟用BT Client個Recheck功能定直接Binary Compare?
C5值為70(HEX)

我果隻又係Toshiba,4T,不過果時仲未有E版。
Data我大致救晒(差Binary Compare),其他有Backup,BD ISO  ...
hoho1986 發表於 2016-12-19 16:24

如果啲C5喺啲檔案上面,你會讀到嗰度就Hang住喺度,而家你救得返曬啲野即係無事。

另外Windows 7 嘅 Full Format 會做埋 Zero Fill,問題只係樓主你有無咁多時間等,當你外圈速度有100MB/s,即係 4000000MB / 100MB/s 大約於 11hrs,仲未計外圈速度慢啲,如果係80MB/s就要14hrs。

如果啲C5喺啲檔案上面,你會讀到嗰度就Hang住喺度,而家你救得返曬啲野即係無事。

另外Windows 7 嘅 Full ...
harryytm 發表於 2016-12-22 01:21

有兩個file IO error,救唔到,只是不重要的BD ISO(我買碟,重新rip當無事)
明天試下Full Format...

Western Digital Data Lifeguard Diagnostic for Windows
http://support.wdc.com/downloads.aspx?p=3

呢個Western Digital嘅原廠工具,可以做完整抹除(全碟寫零),就算唔係Western Digital嘅硬碟/SSD/USB硬碟都用得。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊