[購買問題] 有無人試過特突去外國買 hd 番香港用?

早兩年買左隻 RE 4TB 真係嚇死人

裝左入機唔夠一星期就聽到有聲
就係果間以前係 epc 俾人唱到臭到咩咁果間代理

唔知有咩解決方法呢?

HDD 最緊要係揀中d 少壞率嘅 model, 其餘都係其次. 任何牌子,地方嘅 HDD 都可能 DOA.
代理最多係考慮 packing/運輸同出事後幫唔幫到手, 早前係美森買咗東豬, 佢 packing 係咁耐以嚟見過最好, 2 邊 air bag+紙盒, 但呢樣係東豬歐美原裝 packing 做得好而唔關美森事.

半年前係 SSP 某 C 店, 睇住個店員由天花個倉拎棟 HDD 落嚟, 點知幾隻由 1.2m 跌落地, 所以我會過一排先再幫襯.

其實外國買唔多值, 平少少但等於冇保養, 除非平好多先會再考慮.

註: 近年 d 7200rpm HDD, d click 聲超恐怖, 正常過正常, 聽聲已唔可作準.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

HDD 最緊要係揀中d 少壞率嘅 model, 其餘都係其次. 任何牌子,地方嘅 HDD 都可能 DOA.
代理最多係考慮 packi ...
GbE 發表於 2016-12-29 10:24

平少少但等於冇保養我用開WD有得RMA,代理都係同你寄廠,自己寄快好多

寄去那裡?
寄要幾貴先? 隻hdd幾百無理由寄過去整要一二百

via HKEPC Reader for Android ...
domumu 發表於 2016-12-29 10:45

申請完RMA有個地址比你,最貴都係幾十你只要寄去,返來佢比

EPC好多RMA教學,自己睇完先好發問

代理次次都要6-8星期,自己寄快一半

WD仲有RMA?

月初曾在美森買了隻GOLD 10TB 回來用 ~ 正。
想再買多隻。問過廣X行,不會入貨,故可能再向美森買。
我很多SSD (Sandisk/Crucial/Samsung),  XQD咭  (Sandisk/Lexar) 都是從美森買,有信心,無問題。

我等緊 <$1500 既 8TB PMR