[技術討論] 個harddisk 好似就死

harddisk sentinel:
失敗預測 - 屬性: 5 Reallocated Sectors Count, 磁區搬移至備用區域的計數. 代表磁碟表面或讀/寫頭的問題。
磁碟表面有 1990 個損壞的磁區。該磁區的內容將被搬移至備用區域。
根據重新映像的次數,磁碟的健康狀況將有不同程度的下降。
磁碟表面發現 136 個弱磁區。它們有可能在下次使用磁碟時被重新映射。
立即更換硬碟。

建議立即備份以避免資料遺失。

我用EaseUS Partition Master 來做緊 surface test, 但好慢, 其實仲有冇得救?

其實仲有冇得救?

救隻硬碟定救data先?硬碟就冇得救架喇,data就copy倒幾多就幾多喇。

其實仲有冇得救?

救隻硬碟定救data先?硬碟就冇得救架喇,data就copy倒幾多就幾多喇。 ...
wyhui5124 發表於 2017-1-3 17:51

樓主要記住Data最值錢,隻硬碟只係用完即棄嘅數據容器。

開乜鬼post丫,拿拿臨收舖前去高登黃金旺電買隻硬碟/外置/手指乜都好copyd資料啦……

樓主要記住Data最值錢,隻硬碟只係用完即棄嘅數據容器。
harryytm 發表於 2017-1-3 06:16 PM

理智上buy你呢句野,但情感上接受唔到

理智上buy你呢句野,但情感上接受唔到
TH30 發表於 2017-1-3 21:55

當隻 HDD 壞咗拆咗出嚟發毛生鏽時,你就會後悔

當隻 HDD 壞咗拆咗出嚟發毛生鏽時,你就會後悔
tsquare 發表於 2017-1-3 09:59 PM

HDD用過十零廿隻,都壞過幾隻,發毛生銹真係未見過

HDD用過十零廿隻,都壞過幾隻,發毛生銹真係未見過
TH30 發表於 2017-1-3 22:02

打個比喻姐,始終都係內裡嘅Data重要

打個比喻姐,始終都係內裡嘅Data重要
tsquare 發表於 2017-1-3 10:08 PM

我明。我不是說風涼話。我都有隻2T壞左放埋一邊未整。

即係你隻2T HDD 唔係放data 囉

我明。我不是說風涼話。我都有隻2T壞左放埋一邊未整。
TH30 發表於 2017-1-3 22:29