[操作疑難] 有無人會三個RAID5 --> 一個RAID 5?

https://www.youtube.com/watch?v=gSrnXgAmK8k

唔知點解佢要咁搞,

差d 無哂d data.

之後搵人SSH 入黎搞.

唔知是否廣告.

實際好似係三個  raid5 然後 raid0
total  24 隻 ssd 即係每組 raid5 8 隻碟
理論上死一隻碟,安全,死多一隻就有機炒左條 raid0
最多可死三隻碟,但只係每條 raid 死一隻

點睇都好高危

補充最後好似只係 raid controller 問題

實際好似係三個  raid5 然後 raid0
total  24 隻 ssd 即係每組 raid5 8 隻碟
理論上死一隻碟,安全 ...
rabbit82047 發表於 2017-1-9 23:16

err. exactly 我又唔太sure.

呢個"linus", 之前係香港人口中的MK仔.

做過下 safe guard etc etc.

之後可以教人電腦.

無計, 外國大, 文盲都唔少.

用三張RAID卡行3組RAID 5,每組8隻SSD,之後三組RAID 5再用Windows Software RAID 行 RAID 0,只要其中一組RAID 5玩完就全部數據係咁先。

呢D咪屎忽鬼囉... 老老實實RAID 10好過啦.. 行RAID 50唔係問題.... 問題係信Windows個RAID

而且RAID唔係backup.. 幾時backup都係最重要....

呢D咪屎忽鬼囉... 老老實實RAID 10好過啦.. 行RAID 50唔係問題.... 問題係信Windows個RAID  ...
7h1r733n 發表於 2017-1-10 00:41

佢最大問題係分開左三張卡
冇辦法將三個raid group合埋

其實如果用sas expander就唔使咁煩, 直接用RAID-50

用三張RAID卡行3組RAID 5,每組8隻SSD,之後三組RAID 5再用Windows Software RAID 行 RAID 1,只要其中一組 ...
harryytm 發表於 2017-1-10 00:29

raid 1?

三組raid 5 HDD --> 1x raid 1, 死兩組都得la.

佢最大問題係分開左三張卡
冇辦法將三個raid group合埋

其實如果用sas expander就唔使咁煩, 直接用RAID- ...
KinChungE 發表於 2017-1-10 00:46

其實我係唔抵得佢咁的level,
都可以做utuber 教人電腦.

重見佢好有米,

又有office, 又有幾個staff,
又有server 咁.

btw,

backup, backup, backup.

raid 1?

三組raid 5 HDD --> 1x raid 1, 死兩組都得la.
hhstacy 發表於 2017-1-10 00:52

修正返,應該係 RAID 0