[操作疑難] 岩岩保修換完新HDD 結果又係咁樣

上年砌機果陣, 一放野入去到某%就會輕機
我自己用開本身個SSD, 同埋隻手提HDD
見代理話可以換新咁廢事搞佢

今日走左去換新, 番到黎插電線, SATA線
格式化NTFS, 結果一放野入去, 就達達達達達
輕曬機, 會唔會禁黑仔上年既貨同今年既貨都撞正出事?
型號係toshiba CA200

我隻SSD用左禁耐(kingston hyper) 無論我點樣魚肉佢都完全無出過事
有無高手可以幫幫手? 聽日試下打去叫佢同我換第2個型號

有可能唔夠電,推唔郁,可以嘗試加外置電源,看會否有改善。

diy-apprentice 發表於 2017-2-15 21:20

hdd 都會唔夠電?

3.5 寸外置USB 要

3.5 寸外置USB 要
tphk98 發表於 2017-2-15 22:33

要??

diy-apprentice 發表於 2017-2-15 09:20 PM

如我冇理解錯樓主隻東豬是內置HDD
你指火牛唔足火?

回覆 6# TH30

HDD假如聽到佢成日個搖臂成日不停咁郁,其中一個原因係唔夠電,尤其是係外置的,所以不妨一試,看會否有改善。

回覆  TH30

HDD假如聽到佢成日個搖臂成日不停咁郁,其中一個原因係唔夠電,尤其是係外置的,所以不妨一試 ...
diy-apprentice 發表於 2017-2-15 22:43

放起desktop機箱入面果D算係外置嗎

回覆  TH30

HDD假如聽到佢成日個搖臂成日不停咁郁,其中一個原因係唔夠電,尤其是係外置的,所以不妨一試 ...
diy-apprentice 發表於 2017-2-15 22:43

ching你好犀利, 真係電源出了問題. 之前因為火牛唔夠線, 所以落街買左一條回來俾HDD用.
結果因為做功太參差, 所以有一根線根本無完整連接上, 而家直情成條供不到電. 多謝你既回覆!

回覆 9# kiuyou01

類似的情況,在外置的HDD中很常見,只係分享 一下經驗。