[保養相關] WD 4TB Red 真係好容易壞

買左6隻,之前壞左2隻去換左,最近又壞左2隻!
用左幾個月,半年都無!
一隻無跌無撞輕輕力響個tray抽出黎,隊入第個tray就壞左!
一隻抄抄下野就壞左!
好采都係Backup HDD,資料無事!
但係對WD完全失信心~~

依家仲有邊款HDD耐用D架?

WD Gold 4TB

回覆 2# KinChungE

仲WD?

WD 3TB Red, 3 年前買咗 5 隻,一直 24/7 到今日過保養,都仲完好無缺。

不過同期都仲有幾隻 green....
一樣咁用都係乜事都無,所以 hdd 有平買平就得,唔需要追乜 black 乜 gold 乜 enterprise, 最重要係 backup.

我都有隻3TB RED~ 無事!
點解4TB會死得咁密?係唔係批次問題呢?

回覆  KinChungE

仲WD?
khf 發表於 2017-2-20 20:22

Gold = HGST

買左6隻,之前壞左2隻去換左,最近又壞左2隻!
用左幾個月,半年都無!
一隻無跌無撞輕輕力響個tray抽出黎 ...
khf 發表於 2017-2-20 19:58

WD係垃圾到爆, 都唔知點解而家仲有人推.
對上嗰次落去腦場話買HDD, 佢就第一時間Sell WD, 之後我即刻去第二間.
用過1隻WD Blue半年貨仔, 1隻Green 2年半, 平均嚟講仲渣過死雞.
已轉用Toshiba, so far so good, 又平

對上嗰次落去腦場話買HDD, 佢就第一時間Sell WD, 知後我即刻去第 ...
alan216hk 發表於 2017-2-20 21:44

Toshiba 都好易壞

買 HDD 跟自已感覺去買就岩架喇
唔知買邊隻好就買最平, 因為個個人經驗都唔同, 跟人買未必等如最好

對上嗰次落去腦場話買HDD, 佢就第一時間Sell WD, 知後我即刻去第 ...
alan216hk 發表於 2017-2-20 21:44

因為壞左呢2隻,今日買左2隻6TB Toshiba,希望可以耐用D啦~