[其他] 以外置硬碟BACKUP 陳年相片

幾日前小弟將十年前相片,從CD-R/DVD-R讀取,部分出現錯誤及無法讀取,
於是將其餘沒有損壞相片以外置硬碟BACKUP。

其實長遠做BACKUP,以防外置硬件故障而令內部資料無法救回,應否將資料同步BACKUP至DVD-R及外置硬碟呢?

如果重要應有兩份backup, 可考慮cloud

cloud 啦, 方便

兩份copy係epc儲嘢嘅核心價值中的核值……

最起碼兩份唔同copy,唔理你有部nas行raid行snapshot都好……

至少keep兩個唔同media嘅data copy,唔理你有dvd/hdd/ffd……

因為很重要,所以講三次

via HKEPC Reader for Android

CLOUD會執架,小心為上。

file sync好危險小心用,誤刪和corrupt會由source copy去到target copy

全部用Win 8.x可以的話用ReFS, 全部Metadata和DATA都有hash checksum

BACKUP至DVD-R唔喺唔好,
但唔方便,
而且你剛剛說"十年前相片,從CD-R/DVD-R讀取,部分出現錯誤及無法讀取"
即是你唔會定時檢查所有DVD,
好似我有過千隻DVD,
你話要用多少時間檢查?
如果你original 同first backup釘咗要用DVD救先發現"錯誤及無法讀取",
咁用DVD backup 即是冇用,
用harddisk 做兩個backup,
定時檢查安全得多,
可以放多個copy喺唔同地方就火燭水浸都唔怕~~~

無乜私穏的相, 放個copy 去google, quality 唔要求最高的話, default 唔計quota

backup 係backup, 如果得唯一一個copy 唔叫backup

硬碟同Cloud只能夠作為臨時Backup,長遠Backup最好用長期保存級別嘅DVD+R或BD-R碟。
M-Disc BD-R 25GB 25隻喺Amazon賣$500港紙左右,聲稱可以存放1000年。

file sync好危險小心用,誤刪和corrupt會由source copy去到target copy

全部用Win 8.x可以的話用ReFS, 全 ...
computer1975 發表於 2017-2-23 09:56

FreeFileSync可以喺同步嘅時候保留舊版本嘅檔案,包括Delete咗嘅檔案。