[購買問題] TB unitek 2 bay, 可自己配火牛嗎?

港行 660, TB 400.

但火牛 是國行兩腳。

之前 c hings 話 鍾意自配火牛,

請指教 where and how.

唔該晒

via HKEPC Reader for Android

硬碟盒多數都係用12V火牛,黃金地庫扶手電梯則邊嗰間有呢類火牛賣,2-bay嘅話DC輸出電流最好有3A或以上,輸出電流可以多不可以少,而DC頭有分2.1mm同2.5mm,買嗰時睇清楚係邊隻DC頭、Volt數同正負極要正確。

自配12V火牛其實有咩牌子好揀?見來來去去都係D大陸野,冇咩分別

自配12V火牛其實有咩牌子好揀?見來來去去都係D大陸野,冇咩分別
inori 發表於 2017-2-27 18:24

工業級夠唔夠用?
http://www.meanwell.com/productSeries.aspx?i=26&c=6#tag-6-26

回覆 3# inori
用料可以好唔同,我將XBOX 360火牛改成接口成5.25*2.5,根據網上圖片,散熱膠,主動風扇,電容,隻牛重量十足。(都係大陸造)

回復 5 #hoho1986

可以推到幾多隻hdd?

係我買個轉頭轉三腳算

回復 hoho1986

可以推到幾多隻hdd?

takayo72 發表於 2017-2-28 10:19

你當每隻硬碟用1A多啲,xbox360火牛12V有16.5A可以推到10幾隻,安全啲當2A一隻都可以推到8隻左右。

已從淘寶order 咗unitek 5bay hdd enclosure 並將會玩snapraid 來做data protection & recovery

打算會買2-3個hdd

一個4TB 做parity disk (Toshiba Enterprise MGXXXXXXXXX)
一個3TB 做data disk (HSGT NAS Desktop)

再protect 包括舊兩個 1TB data disk

回復 hoho1986

可以推到幾多隻hdd?

takayo72 發表於 2017-2-28 10:19

H.D起動要用 1.6A