[購買問題] WD七彩戰隊好似冇人講Purple...

前晚服役左唔知幾多年既WD 1TB Blue(7200rpm)突然瓜左完全冇辦法讀野(聽聲睇黎死磁頭冇得救)
唯有拎上年5月既備份整入隻4TB 唔記得SE定RE度割多個drive費時d捷徑走唒
(呢堆全部絕唒版....)
我備份就係拎3TB Purple(備份完就收埋)

隻4TB而家仲有排用未駛買新硬碟住
不過備份碟就未有,3TB用黎備份其他碟都已經Full唒
版上Green Blue Red Redpro Black Gold乜都有,唯獨好似真係冇人講Purple
七彩戰隊搞到頭到暈
而家剩知Green同Black香左,Gold(HGST)取代Black,Redpro又同Gold差唔多不過係WD自己
Blue就變唒Green改名
Red就變左同以前Green一樣咁伏
但Purple完全唔知定位係邊...

黎緊應該買多隻3TB/4TB做備份
咁我應該買邊隻好
死雞唔考慮

有錢就買gold

Gold係未最平?HGST出名平

Gold 同 Redpro 又點會差唔多呀 都唔同 grade
Gold 係同 Re 同級架

Gold 同 Redpro 又點會差唔多呀  都唔同 grade
Gold 係同 Re 同級架
astroboy_888 發表於 2017-3-2 15:57

唔知呀,我都話我真係頭暈搞唔清...
但6TB同8TB佢地價錢好接近
得4TB先差得遠
不過Redpro平均貴過Gold

WD Gold WD4002FYYZ 4TB SATA3 6Gb/s /128MB Datacenter 7x24 HDD        HK$ 1318        選取       
WD Gold WD6002FRYZ 6TB SATA3 6Gb/s /128MB Datacenter 7x24 HDD        HK$ 2135        選取       
WD Gold WD8002FRYZ 8TB SATA3 6Gb/s /128MB Datacenter 7x24 HDD        HK$ 3700        選取
WD Red Pro NAS Hard Drive WD4002FFWX 4TB SATA3 6Gb/s /128MB HDD        HK$ 1895        選取       
WD Red Pro NAS Hard Drive WD6002FFWX 6TB SATA3 6Gb/s /128MB HDD        HK$ 2245        選取       
WD Red Pro NAS Hard Drive WD8001FFWX 8TB SATA3 6Gb/s /128MB HDD        HK$ 3690        選取

有錢就買gold
macis 發表於 2017-3-2 13:35

做備份碟者駛唔駛呀

下次加碟就八成會係Gold

不要紏纏於WD的彩虹戰隊吧!他們只係欺騙消費者的市場策略而已……

走去買Toahiba/HGST甚至死雞好過啦……

via HKEPC Reader for Android

不要紏纏於WD的彩虹戰隊吧!他們只係欺騙消費者的市場策略而已……

走去買Toahiba/HGST甚至死雞好過啦…… ...
tingcrab 發表於 2017-3-5 20:54

我最後一句應該有意思唔限WD(不過死雞就依然ban...)
只係純粹唔知道Purple咩定位問埋

比較少人寫OFFLINE備份用咩碟

記得以前睇過份野講,purple for Surveillance, 基本同red一樣,但就容許寫入錯誤以確保data唔會jam係度,所以要keep data就唔好用purple

記得以前睇過份野講,purple for Surveillance, 基本同red一樣,但就容許寫入錯誤以確保data唔會jam係度, ...
muyo 發表於 2017-3-6 15:50

假架,我之前心都離一離
可以睇下呢串
https://www.mobile01.com/topicde ... p;t=4342879&p=1

其實真係冇乜理由會容許錯誤
話就話錄片少一兩格冇問題
但如果你段片出問題係檔頭一樣GAMEOVER...

而且真係咁佢有乜理由賣貴Red咁多...