[光碟機] 有無人用過這隻港幣$250到的externl blu-ray writer?

一分錢一分貨....啦, 咁平都write到既話, 一定係慢write...

一分錢一分貨....啦, 咁平都write到既話, 一定係慢write...
rcyw 發表於 2017-3-15 21:53

最怕有問題

上次燒碟已經係n年前的事, 燒 PS2 碟
無記錯以前部 DVD-ReWritter 就買到 burn speed 最快果部
但每次燒一定揀最慢速, 2x 定 4x, 燒得快好易 read 唔到
所以個 blu-ray writer 慢都無所謂啦

上次燒碟已經係n年前的事, 燒 PS2 碟
無記錯以前部 DVD-ReWritter 就買到 burn speed 最快果部
但每次 ...
勁爆小朋友 發表於 2017-3-15 23:24

但係可以去極速而收細速度用慢速同頂到盡先去到慢速應該係兩樣野

但係可以去極速而收細速度用慢速同頂到盡先去到慢速應該係兩樣野
fortresscar 發表於 2017-3-15 23:38

我諗你所講既理論係: 越有能力燒得快代表部機越好質素, 咁用最慢燒就更有保障; 本身無能力燒得快即係low spec款, 慢燒都未必穩定。

某程度同意, 但慢燒目的就係無咁易燒壞碟
咩機慢燒都能將燒壞機會降到最低

慢唔係問題,問題係揀碟同埋個USB Bus對software兼容唔好。我最尾買返部Pioneer BDR-209先掂。
唔好浪費金錢。

唔建議用slim rom, 燒錄質素一般都差D
唔適合for長keep data用