[操作疑難] 用用下既microSD咭突然變左ROM咁>.<

小弟有張SANDISK Ultra既32GB micro SD card,好奇怪,用用下變左好似RAM咁>.<懷疑壞左.

張SD CARD有幾份DATA (如folder A, B ,C; files 1, 2, 3), 插住手機或sd card reader,放多幾個文件或開多幾個folder入張咭度,系WORK既,用到;但一reboot或插左張咭出黎再插返入去.........OOO,又變返原本既folder A, B ,C; files 1, 2, 3,剛放入去既野唔見晒>.<   如果我del晒folder A, B ,C; files 1, 2, 3,unplug and plug, del左既原有folder又會原封不動響返晒度.
試過windows format / refus黎format都唔得;放入手機度format又系唔得.

請問有無師兄有相同既經驗?張咭系咪已壞?仲有無得救>.<???

你知唔知咩係RAM
Lebel 發表於 2017-3-19 22:48

ching,系我形容詞不當,SORRY!!!
咁如似用左還原咭Reborn card,或者好似vm take左snapshot咁,ok??
師兄咁知唔知張MINI SD咭出左咩問題呢?

放完野入去之後, 有冇安全移除硬體?

應該唔關張卡事, windows問題多

系我形容詞不當,SORRY!!!
warockson 發表於 2017-3-20 10:53

唔係形容得唔好,似係直頭講錯:應該話似ROM(唔係RAM)

概念一正確番,就唔難睇出兩個可能:
1. SD卡嘅防寫扣壞咗(或好彩啲、啪錯咗)不過miniSD好似冇扣...
2. 有部份Flash RAM已經不能再寫入(壞咗或已超寫入次數限制)

其實我估樓主指既係microSD而非miniSD
未見過用miniSD既手機

放完野入去之後, 有冇安全移除硬體?
KinChungE 發表於 2017-3-20 10:59

響手機度用用下,發現抄左過去既DATA,REBOOT手機唔見左發現的.之後拎去WINDOWS試,都系咁.
所以"有冇安全移除硬體?"呢樣野,我都唔敢肯定.

應該唔關張卡事, windows問題多
macis 發表於 2017-3-20 11:36

應該系張咭有事吧,唔同WINDOWS,幾部手機都試過,結果一樣.

唔係形容得唔好,似係直頭講錯:應該話似ROM(唔係RAM)

概念一正確番,就唔難睇出兩個可能:
1. SD卡嘅 ...
jchie 發表於 2017-3-20 12:53

師兄又講得無錯喎,系似[email protected]@,改左標題同內容字眼, THX~~~~~~~

micro SD冇扣.所以應該唔關write protect事.

"有部份Flash RAM已經不能再寫入"    可能系.
(壞咗或已超寫入次數限制)  應該系放響手機無乜點用,壞左........>.< 好少寫入.少用.