[購買問題] ST1000DM010 有冇C1門?

見佢太新款...可以點樣知有冇C1門??

見佢太新款...可以點樣知有冇C1門??
良優 發表於 2017-3-21 14:59

DM系列預設係30秒無讀寫就收起磁頭,可以用smartmontool或CrystalDiskInfo停用收起磁頭,不過斷電之後就會變返預設。

DM系列預設係30秒無讀寫就收起磁頭,可以用smartmontool或CrystalDiskInfo停用收起磁頭,不過斷電之後就 ...
harryytm 發表於 2017-3-21 19:53

會唔會好似Green 咁易死?
無留意,早排仲買左隻 ST2000DM001

funhk 發表於 2017-3-21 22:38

其實收起磁頭係可以避免無讀寫嘅時候因震動而引致磁頭同碟片碰撞,只不過問題出喺某啲NAS會隔幾分鐘讀一下個HDD,而引致磁頭不斷收起又載入,而令C1數目增加,而磁頭每收起同載入,都會令磁頭末端具彈性嘅金屬部份,出現金屬疲勞而失去彈性,最終因磁頭飛行高度出現異常而故障,嚴重的話該部份有可能會斷裂,磁頭會直接撞落磁片表面,同時畫花磁碟表面。

funhk 發表於 2017-3-21 22:38

Green 其實停左某幾個功能就好耐用

回覆 5# Ray少

理論上係. 我有一台上一代GREEN用左七年. 為減少問題, GREEN(即BLUE)視為緊急用手段. 但SEAGATE民用基本上已經拒人千里.

死雞black list

死雞black list
macis 發表於 2017-3-22 13:26

WD Blacklist

WD Blacklist
harryytm 發表於 2017-3-22 21:15

咁唔駛買啦

咁唔駛買啦
macis 發表於 2017-3-22 21:37

Seagate係Whitelist