[技術討論] 死完雞死吐死吧

半年之前死咗隻雞,換咗隻吐死吧DT010ACA300,估唔到用緊咁多部DT010ACA300(有啲用咗3年以上)竟然係最新果部最快死

依家從 backup 碟抄多一個 copy 求安心先,諗下買3TB定6TB來代替……
問:廣源行有單、無上網登記保唔保養到?

用來擺檔案,死前幾日都只係插住電無乜讀寫,唔知點解突然間 Windows 出警告,一睇S.M.A.R.T.不得了:

偶然都會開CrystalDiskInfo睇,上次係一個reallocated sector都冇的,唔知點解無乜讀寫之下一下爆發咗咁多唔通個HDD會自己scrub咁叻?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

吐死吧用過一次就blacklist,好易壞。

回覆 1# smoke_cheese

"廣源行有單、無上網登記保唔保養到" ... sure you can get a new replacement !

Interested to know :
- What is the date of manufacture ?
- How long have you been using the hdd ?

ps.
My two RIP (within warranty period) T 3TB were dated May 2014 and Feb 2016. So, they were in 'totally' different batches.

HDD 3TB model易壞陰霾揮之不去

ntt88892 發表於 2017-3-22 18:41

I think you are talking about entry/desktop model DT01ACA

係3T 問題ONLY...

別買3,別買3......

有backup,有保養,就冇所謂。
未到c6應該重用得吧

回覆  smoke_cheese
Interested to know :
- What is the date of manufacture ?
- How long have you been using the hdd ? ...
pc1668 發表於 2017-3-22 18:42

碟還在機內未拆,搵番個靜電袋寫MIC Jun 2016
基本上上一次換完之後長開24/7所以用咗6300多小時(但係好少讀寫)
溫度亦見到唔係特別高

碟還在機內未拆,搵番個靜電袋寫MIC Jun 2016
基本上上一次換完之後長開24/7所以用咗6300多小時(但係好少 ...
smoke_cheese 發表於 2017-3-22 18:55

ic.

for my case, the "May 2014" died in 1 yr and 11 mths.  The "Feb 2016" died in 9 mths.   Running in 24/7.  Better not using DT01ACA for 24/7.

ntt88892 發表於 2017-3-22 18:41

DT010ACA300我有幾部都用咗幾耐冇問題,竟然最新果部死先……
HDD預咗會死所以做好準備,吐死吧性價比唔錯,所以都冇話打算blacklist佢