[技術討論] 有冇方法可以分散檔案到N個硬碟??

類似RAID0咁平均分檔案...但系...係平均分檔案
RAID 0一死就全部死曬..

有冇得做到N個硬碟平均放檔案既方法??
(檔案都係獨立的..唔會因為唔見左D而廢左..)

你講既野似係unRAID?

RAID 5或RAID 6可將啲數據分一個個區塊分散咁寫落一堆碟上,RAID 5容許壞一隻碟而RAID 6容許壞兩隻碟。

另外如果純粹想有Snapshot Parity去保護啲數據,可以用一個叫SnapRAID嘅自由軟件(GPLv3),有個師兄用SnapRAID去保護啲檔案,我就無用過。

SnapRAID
http://www.snapraid.it/

有冇得做到N個硬碟平均放檔案既方 ...
良優 發表於 2017-4-11 19:05

聽落似spanned volume/Symbolic Links:

spanned volume:
https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc772180(v=ws.11).aspxsp

Symbolic Links:
https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa365680(v=vs.85).aspx

但要保證平均放檔案,應該未必得,同埋死一隻硬碟會唔會波及其他硬碟上嘅檔案,要其他在行ching回答。

其實你有乜原因要咁做?即使做得到都未必好。

舉個例子.
1到10個檔案都係 = 4kb
咁就會輪住咁放入最多容量(或其他方式..但方法都一樣既)
1->disk1  2->disk2  3->disk3
4->disk1 如此類推

咁如果大過4KB  
1=1MB->disk1  2->disk2  3->disk3
4->跳過disk1直到容量平衡  如此類推

唔知有冇D咁既技術??
咁樣應該就死左一隻硬碟其他檔案都正常到.
睇左你地D LINK應該都唔係

回覆 5# 高登阿伯

Symbolic Links  係指 CMD入面既MKLINK?
因為資料夾內檔案既數量及大小都唔一定..所以都稍難做到平衡  可能會有一個硬碟用左特別多容量..

有冇得做到N個硬碟平均放檔案既方 ...
良優 發表於 2017-4-11 19:05

Windows 10入面內置Storage Spaces,可以用Parity方法將數據平均寫落3隻或以上嘅碟,如果其中一隻死咗插返新碟落去就可以Rebuild,好似RAID 5咁。

行Raid 5啦

舉個例子.
1到10個檔案都係 = 4kb
咁就會輪住咁放入最多容量(或其他方式..但方法都一樣既)
1->disk1  2->di ...
良優 發表於 2017-4-12 01:17

我估無人發展咁嘅技術,因為可以想像,當硬碟就用到盡就好大件事,例如disk1 -4各剩250MB,但要抄個新檔案係999MB ,會發生乜事。

我估無人發展咁嘅技術,因為可以想像,當硬碟就用到盡就好大件事,例如disk1 -4各剩250MB,但要抄個新檔 ...
高登阿伯 發表於 2017-4-12 10:40

而且咁樣做,其中一隻碟死左都係無左啲FILE
只不過唔係一次過無晒
如果係唔介意啲FILE死,咪RAID 0 囉
如果介意啲FILE 死,咪BACKUP/其他RAID囉

但個SOLUTION 太唔全面...
個SOLUTION係唔介意唔見DATA,只係介意唔見晒全部DATA
應該無乜人會咁做