買左個填充墨匣比部cx5500, 真係搞到我好frustrated...

前幾日去高登...
買左一套透明既填充墨匣比部cx5500...
但唔知點解明明安裝好...佢係都話要我安裝...
我跟佢個指示做哂...佢係咁話"安裝的墨水匣與這台印表機不符"...
跟住我係咪google左好奈...又揾歸零程式, 填充墨匣安裝方法又剩...
我uninstall全部epson既程式...都係唔得...

我真係好frustrated...個填充墨匣同個pomax webcam真係搞到我想死...
咁多位識既可唔可以幫幫我...thanks..

你兩個post我都有睇,
1.epson cx5500 呢個係死症,你連用回正版墨都死,報廢啦(因為你就算有保都無用,一出呢句就知你用過不是正版墨),只要一出呢句,墨盒打叉,掉得(不過一陣梗有個會員出黎話有得攪),唔信你慢慢試(你搜尋下就見)

2.web cam 有名牌唔買買什嘜??你話logitech同價錢只係買到d普通功能既webcam,你唔奇怪??你覺得百三萬同一千萬都一樣??

原帖由 johnnyli 於 2009-8-28 14:29 發表
你兩個post我都有睇,
1.epson cx5500 呢個係死症,你連用回正版墨都死,報廢啦(因為你就算有保都無用,一出呢句就知你用過不是正版墨),只要一出呢句,墨盒打叉,掉得(不過一陣梗有個會員出黎話有得攪),唔信你慢慢試(你搜尋下就見)

2.web cam 有名牌唔買買什嘜??你話logitech同價錢只係買到d普通功能既webcam,你唔奇怪??你覺得百三萬同一千萬都一樣??

多謝你既回覆先..
即係部cx5500依加用番正版墨都用唔到??
點解會有lee個死症嫁...我部機半年前買...
只係換過2次墨咋wor...印既紙唔超過30張wor...
一買番黎用跟機既墨...用左一陣無墨就去左買雜牌代用墨...
跟住代用墨黑色無墨...
我見附近無得買哥d填充墨匣, 所以就無理佢...唔想再買代用墨用, 因為都好貴...
隔左半年, 終於去買左個填充墨匣用...咁就用唔到??

個webcam我係見間舖頭show哂出黎...
我自己試過隻demo真係好正...
揾隻手cub住佢, 佢真係會自動測光咁...由全黑畫面慢慢見到我隻手掌...
個sales照佢去d暗角落, 又睇到...
而且動作都幾同步...唔會好慢咁...
咁咪買佢囉...
點知番黎裝哂佢d driver都用唔到...
係我set錯定比人呃左??

1.部機會check晶片,你一用過代用就會咁,唔信你去買返原裝試下

2.唔可以話人呃你,係你唔留意人地地方D燈光之類的小細節,web cam最緊要係感光,唔係像素,你用web cam玩msn、qq,要一千萬像素有什麼用??你俾數字蒙蔽了

原帖由 johnnyli 於 2009-8-28 15:27 發表
1.部機會check晶片,你一用過代用就會咁,唔信你去買返原裝試下

2.唔可以話人呃你,係你唔留意人地地方D燈光之類的小細節,web cam最緊要係感光,唔係像素,你用web cam玩msn、qq,要一千萬像素有什麼用??你俾數字蒙蔽了

咁即係cx5500唔可以用代用墨, 定唔可以用填充墨匣??
定還是我用過代用墨就唔可以用填充墨匣??
定係如果要用填充, 由買機開始就要用填充墨匣??

我見都幾多user話cx5500用連供, 填充哥d幾ok...
可唔可以詳細d...唔該你...
我驚下次買過部都會係咁...
如果一定要用填充, 連供哥d, 邊隻牌子既printer會好d??

唯有下次再爬多d文...依加用住lee隻先啦...
anyway,唔該哂...

EPSON Stylus CX5500 Resetter Adjustment Tool
http://www.badongo.com/file/8486197

– Maintenance –

* Ink charge
    * Waste Ink Pad Counter

Plus EPSON Refurbisment Program

* Print Nozzle check pattern
    * Perform Powerfull head cleaning
    * Perform Ink Charge
    * Disable Shipping Setting

自己研究一下,可能有用

原帖由 Earthquake 於 2009-8-28 16:22 發表

咁即係cx5500唔可以用代用墨, 定唔可以用填充墨匣??
定還是我用過代用墨就唔可以用填充墨匣??
定係如果要用填充, 由買機開始就要用填充墨匣??

我見都幾多user話cx5500用 ...

我果部用填充用左無一年墨頭死了~ 唔識用真係唔好自己搞~ 可能我果時唔識入搞到有氣~ 仲有就係用完就關機……

現在用hp c4480用返原裝墨盒~ 又唔怕死頭~~

我都係用填充墨盒(係團購區買既,磨沙透明,年幾前買)
一個禮拜都會print下野,墨頭好正常,冇問題(我係用迷你王)
基本上未遇過你果個情況,佢count夠你次數,你蚊番個墨盒,再入,就得

會唔會晶片唔同or有問題??

可能係我果隻墨盒既晶片唔同

我果隻對應晶片:
T0731(黑)、T0732(青)、T0733(洋紅)、T0734(黃)

可能係D晶片唔掂,同埋香港街鋪賣呢D野食水好深