功耗計沒有計算功率因數是否不知道實際用電?

之前有師兄用Brennenstuhl PM230功耗計測試都沒有想像中那麼高耗電,今日上網睇下隻萬方三代發覺它有分A,B兩個版本,A版是沒有功率因數,B版是有功率因數,沒有功率因數可能計不出實際用電量,原因大家睇睇下面我在網上找到的一些資料。

==============================================
一般现在的电参数仪测量出来的数据都是真有效值..也就是说,
你电参数仪上显示的46.5W是你的灯具的有效的用电量..
至于总用电量就是要看你功率因素,功率因素是0.445的话.
你的灯具的总用电量应该是:46.5/0.445=104.494W  
===============================================
有無專家可以指教下是否需要有計算功率因數的功耗計才能計算出實際用電量?唔該

乜佢既意思唔係只是不能『顯示』個功率因數俾你『睇』咋咩?

原帖由 man197811 於 2009-9-6 04:29 PM 發表
一般现在的电参数仪测量出来的数据都是真有效值..也就是说,
你电参数仪上显示的46.5W是你的灯具的有效的用电量..
至于总用电量就是要看你功率因素,功率因素是0.445的话.
你的灯具的总用电量应该是:46.5/0.445=104.494W

我覺得呢段文有些問題,
點解 W ÷ 功率因數 又會等於 W 架?
我只知 VA x 功率因數 等於 W 咋喎。

佰多元買個可顯示實際用電功率的"表頭"咪得囖

因為...resistor, cap同inductor等 in a.c.
都會羅voltage
但只有resistor會真正有power
而cap同inductor就只會互換energy
magnetic<->electric
所以要乘番個power factor
先會係true power
以小弟AL智識回答
有錯請指教

測咩野?_?

原帖由 lorym 於 2009-9-6 21:16 發表
乜佢既意思唔係只是不能『顯示』個功率因數俾你『睇』咋咩?

係呀,問過萬方ab版都是一樣,只是無顯示功率因數,耗電數值是一樣。

原帖由 man197811 於 2009-9-7 05:15 PM 發表

係呀,問過萬方ab版都是一樣,只是無顯示功率因數,耗電數值是一樣。

咁咪可能好過 Brennenstuhl PM230 囉。

原帖由 man197811 於 2009-9-6 16:29 發表
之前有師兄用Brennenstuhl PM230功耗計測試都沒有想像中那麼高耗電,今日上網睇下隻萬方三代發覺它有分A,B兩個版本,A版是沒有功率因數,B版是有功率因數,沒有功率因數可能計不出實際用電量,原因大家睇睇下面我在網上找到的 ...

個Power Factor通常系cos Phi, 以電相位移嘅角度嚟計算顯示功率同實際功率之間嘅關系, 一般都會>0.80。通常D功耗計顯示嘅系已經換算過嘅功率,即係實際功率。
你如果當佢系好似火牛所講嘅80+就會容易理解好多

其實呢..........有得比你睇埋個功率因數都唔一定係準,
下面就係一個好例子。
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1207998
至於團購果個呢..........我諗要到手後先可以試試準唔準。