繪圖版開箱文~多謝之前比過意見的大大~都好想你地再入來比下意見~

小弟唔係專業.........
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1
起初最盡都只係預左一千多d去買繪圖板(因為小弟真係冇咩錢......)
但係見到好多大大都係話中size 係會好d....我手又大......而且第4代真係同第三代都相差咁耐的關係......
又有新出的bamboo fun 又可以同第三代比美.............
所以始終第四代係有佢的分別~~
不過其實買佢的原因都係自己的心態................
只因自己都唔係話細了.............但自己做野既衝勁比起自己細時相比....真係原完唔知去左邊到.......
e+真係個心態係幾無目的咁..........係到等下等下~都係等自己個高級文憑讀完先算.....成績又唔係特別好........但其實我係好鐘意繪圖~又玩下一些好靚的3d~or其他等技~~畫下好靚的cg or 插圖.....其實我一直都係好想學的........不過都知到香港係呢方面搵食都係比較難........所以e+都係讀緊network 的課程.........
而咁啱係網上見有人放wacom 的 intuos4 ~因為賣家係讀左一d課程而送呢塊板的~
可能就係咁就平d咁放左出黎~我見佢全新 中size $2200~
因為佢係課程送~所以以防萬一我都打左去代理到問左關於d保養的問題~
佢係上奇科技做保養的~佢話只要有報課程的單就可以了~
加上我想有變一下我冇哂衝的心態~所以我就突然決定買下了~~~
因為想用比左咁多錢買左係度冇理由唔用的壓力而今自己有返d衝勁~~
不過其實買前我都經過一些爭扎(因為自已d錢都係靠之前做工蓄落的~加上e+有一份part time)
而自己又要交學費同日常駛費都係自己出的~實在唔可以唔諗清楚...........
不過到最後的e+我終於買了~~(不過有少少問題都係想問下的)
(真係唔好意思~~話明開箱文多左咁多廢話~不過真係有感而發 )
好去圖!!!(巴code 的部份用白色遮了~~)

又因為我過兩日就考試............所以只係試了兩試~
其實我之前有試過玩過下pactive xpen1209
不過都幾耐之前了~當時1209的筆頭重係有少少收唔到筆的問題~
不過e+憑記憶再對比過真係intuos4 畫個感覺係好幾多下~
其實好多野都未去試到~只係試到個feel~
不過我的手係比較大~所以按那圓型接控時開頭以為係咪有問題~
但之後就發現了係自己的手指比較大而按中間的那個掣時掂到周圍環部份而唔係時常按到~~
重以為係咪個掣裏面接觸不良..........

問題一:
其實有一個好奇怪的問題想問下~~
因為開左盒之後我見原來有兩張保養卡~
我想問下各位大大係咪會有兩張的??兩張都係customer copy.........
係咪正常的??

問題二:
用photoshop cs3 可以點試顯示切換的個那掣??
其他都試過了~

問題三:
我e+重有d咩係要check 的同以後在用的時候又有咩係要注意的??
因為我怕用得耐塊板會好花得好勁而有問題出現~~

問題四:
係唔用佢又插住的時候佢會進入左待命狀態咁~
因為我用的mon 係 1920x1080 的~
而佢入左待命狀態就唔可以係佢個 work area 去哂個 mon 所有地方~
姐係好似可畫的地方細左咁...........而旁邊的led 都會唔着........
但係再拔左usb 再插返又ok返了~
咁姐係想知點係塊板待命時起動變返正常??
因為我按過所有掣都係唔得.........

以上就係我試了的感想~都希望有大大可以回到我的問題~

恭喜師兄終於買到心頭好啦!

原帖由 interspace 於 2010-1-10 00:26 發表
恭喜師兄終於買到心頭好啦!

好多謝師兄你再入~~
其實個價算係平左先會有咁的諗頭~
真係好多野碰巧先會買~

師兄呢塊好野黎, 個賣家應該係報左Fevaworks個Adobe課程, 我當時都想過去讀, 3千幾有塊Intuos4 M送, 加埋送套Adobe CS4 學生版軟件, 收3千幾真係唔知佢點做...

原帖由 Travis 於 2010-1-10 01:04 發表
師兄呢塊好野黎, 個賣家應該係報左Fevaworks個Adobe課程, 我當時都想過去讀, 3千幾有塊Intuos4 M送, 加埋送套Adobe CS4 學生版軟件, 收3千幾真係唔知佢點做...

而家仲有冇??

原帖由 terence0103 於 2010-1-10 01:17 發表

而家仲有冇??

09年電腦節時做既優惠, 依家我都唔知佢仲有冇...
我記憶中個課程做3千3, 當時都覺得好抵.....不過我已經買左繪圖板, 先冇諗...

原帖由 Travis 於 2010-1-10 01:04 發表

大大你連呢d都知...............真係好強...........
因為我要跟返保養~所以佢都copy 左張單比我~
佢真係係fevaworks 到讀 見佢單有 adobe  的 cs4 design premium 同 呢塊板~~
不過唔知幾錢了~只見到將單個軟件係$4980
唔知係咪個course 黎~??

不過大大對繪圖板其實咁有認識~
都希望大大可以看下我那4個問題~~
[[[
問題一:
其實有一個好奇怪的問題想問下~~
因為開左盒之後我見原來有兩張保養卡~
我想問下各位大大係咪會有兩張的??兩張都係customer copy.........
係咪正常的??   

問題二:
用photoshop cs3 可以點試顯示切換的個那掣??
其他都試過了~

問題三:
我e+重有d咩係要check 的同以後在用的時候又有咩係要注意的??
因為我怕用得耐塊板會好花得好勁而有問題出現~~

問題四:
係唔用佢又插住的時候佢會進入左待命狀態咁~
因為我用的mon 係 1920x1080 的~
而佢入左待命狀態就唔可以係佢個 work area 去哂個 mon 所有地方~
姐係好似可畫的地方細左咁...........而旁邊的led 都會唔着........
但係再拔左usb 再插返又ok返了~
咁姐係想知點係塊板待命時起動變返正常??
因為我按過所有掣都係唔得.........
]]]

麻煩大大~~

SIFAI 你安裝了DRIVER吧! 按開始, 所有程式, wacom 數位板, 使用手冊, 使用顯示切換.
你還要讀所有項目, 才會得心應手.
2. 入控制台, 數位板, 選擇photoshop CS3 咁先可以用.
3.入官網, 下戴新DRIVER, 但不用刪除現有的.
4. 我塊板是冠恆good-century代理的, 無保用證, 憑單保修

原帖由 Travis 於 2010-1-10 01:30 發表

09年電腦節時做既優惠, 依家我都唔知佢仲有冇...
我記憶中個課程做3千3, 當時都覺得好抵.....不過我已經買左繪圖板, 先冇諗...

堅抵.. 仲有埋Adobe CS4?
快d再有就好..

原帖由 terence0103 於 2010-1-10 11:52 發表

堅抵.. 仲有埋Adobe CS4?
快d再有就好..

手快有,手慢無啦

http://www1.fevaworks.com/portal ... 100103/20100103.htm