請問有冇網友用過《1394 > usb》插?

由於件產品要係1394取電,如果用咗呢類轉插,會不會燒咗件嘢!

應該唔可能由 IEEE-1394 去 USB。兩個的Vcc差幾遠:30VDC vs. 5VDC

應該唔可能由 IEEE-1394 去 USB。兩個的Vcc差幾遠:30VDC vs. 5VDC
BEpsilon 發表於 2010-1-23 14:01

IEEE-1394 is 12V DC not 30V DC

IEEE-1394 is 12V DC not 30V DC
j2g4 發表於 2010-1-23 23:04

Please take a look at these two references:

"Voltage is specified as unregulated and should nominally be about 25 volts (range 24 to 30)" (Wikipedia)

IEEE-1394 pinout

咁無計
想傳比USB都唔得

Please take a look at these two references:

"Voltage is specified as unregulated and should nominally be about 25 volts (range 24 to 30)" (Wikipedia)

IEEE-1394 pinout
BEpsilon 發表於 2010-1-24 01:16

底板 IEEE-1394 pinout

底板 IEEE-1394 pinout
j2g4 發表於 2010-1-24 12:17

究竟係30V定12V呢??

個人覺得12V合理D,有時WIKI唔一定啱

究竟係30V定12V呢??

lunxg 發表於 2010-1-24 12:47

理想 與 現實 的 分別
IEEE1394  理想 range 24V to 30V  , 但現實  電腦 火牛 祗有 12V
RS232 理想 range -25V  to +25V , 但現實  電腦 火牛 祗有 -12V , +12V

lunxg 發表於 2010-1-24 12:47

同意,WIKI唔一定啱。兩個參考資料唔夠就出多個:官方文件

出文章要有參考資料支持好D。"個人覺得XYZ合理"比較高風險;如果因個人記∕睇∕聽∕信錯害了人就唔好啦。

理想 與 現實 的 分別
IEEE1394  理想 range 24V to 30V  , 但現實  電腦 火牛 祗有
j2g4 發表於 2010-1-24 13:20

現實係它的輸出真係可高達30V,而大部份市面上之產品的輸出是大約12V,唔係全部。亂假設好危險。

這電輸出問題可以用合宜的 DC/DC voltage regulator 解決。

BEpsilon 發表於 2010-1-23 14:01

同意,WIKI唔一定啱。兩個參考資料唔夠就出多個:

出文章要有參考資料支持好D。"個人覺得XYZ合理"比較高風險;如果因個人記∕睇∕聽∕信錯害了人就唔好啦。

現實係它的輸出真係可高達30V,而大部份市面上之產品的輸出是大約12V,唔係全部。亂假設好危險。

這電輸出問題可以用合宜的 DC/DC voltage regulator 解決。

BEpsilon 發表於 2010-1-24 21:46

如果這電輸出問題可以用合宜的 DC/DC voltage regulator 解決

咁點解
由 IEEE-1394 去 USB 兩個的Vcc差幾遠:30VDC vs. 5VDC
又唔可以用合宜的 DC/DC voltage regulator 解決