想買KEYBOARD (BUDGET 800內)

請問買什麼比較好
打機+打字多~.~
唔需要103,多媒體鍵~
謝謝各位比D意見我~

請問買什麼比較好
打機+打字多~.~
唔需要103,多媒體鍵~
謝謝各位比D意見我~ ...
bryanbsb 發表於 2012-5-12 23:33

打機加打字...兩樣相對的野...難搞D..
講解下先,
機械軸有四種
青軸---有段落,45G壓力,大聲,好清脆
茶軸---基本上同青軸一樣,只係細聲左
黑軸---無段落,80G壓力,無聲,直上直落
紅軸---基本上同黑軸一樣,只係佢的壓力變左做45G
你打字要唔要段落感?
要就青軸-----有段落,有聲,打字打得快好爽(真係好正)
唔要就紅軸---無段落,輕,直上直落,師兄們話打字係有如行雲流水
打機最好就黑軸,不過打字就累左D(重)
------------------------------------------------
$800我覺得可以買
ROSEWILL黑軸,青軸
LEOPOLD(青軸,紅軸,黑軸)
DUCKY 1008(青軸,黑軸)
--------------------------------------------------
*以上都唔要茶軸因茶軸點都唔適合打機
#比個建議你,我自己就係買左隻青軸,之後再比人改一改隻KB,將打機常用的鍵都轉用黑軸彈弓,就樣就可以有青軸的段落手感(打字爽)同埋黑軸的回彈速度(回彈速度對打機真係好重要),好鬼正

講解下先,
機械軸有四種
...
samlcy1997 發表於 2012-5-12 23:51

點解茶軸會唔適合打機呢? 通常都係話茶軸好過青軸的吧...

同埋 "唔需要103,多媒體鍵~", 可以俾D唔係100%既選擇

謝謝CHING你比禁詳細的介紹,如果禁睇來我應該會選紅軸的,比較適合我~
真係麻煩哂你
禁如果係邊度買比較好

同埋 "唔需要103,多媒體鍵~", 可以俾D唔係100% ...
raisin 發表於 2012-5-13 00:04

唔要100%要咩?
1087?仲有d咩?
其實茶同青都唔適合打機
不過佢話有打字的需要,咁我咪直接取其(有段落)長處,揾隻好聽d的青軸lo

講解下先,
機械軸有四種
...
samlcy1997 發表於 2012-5-12 23:51

青軸黑彈弓,yeah
    rosewill已經無貨(好似得翻一隻茶)

謝謝CHING你比禁詳細的介紹,如果禁睇來我應該會選紅軸的,比較適合我~
真係麻煩哂你
禁如果係邊度買比較 ...
bryanbsb 發表於 2012-5-13 00:07

唔洗
買leopold同rosewill就要揾魔鬼sir
(間店係深水埗福仁商場2/f,名"地獄道",最好4點後先去)
1008就要揾黃金d店啦,我講唔到個詳細位置,你行轉實有

同埋 "唔需要103,多媒體鍵~", 可以俾D唔係100% ...
raisin 發表於 2012-5-13 00:04

茶軸,我就唔方便比意見,因為我唔用+超唔鍾意。btw,八舊唔係100%可以買咩?1087之外就應該無(可能我孤陋寡聞)

青軸黑彈弓,yeah
    rosewill已經無貨(好似得翻一隻茶)
wonghoyat 發表於 2012-5-13 01:18

咁就無rosewill選lu

茶軸我覺得不妨一試..我今日入手rosewill前都覺得自己唔會揀茶軸..但試完反而唔鍾意紅黑軸..所以一切都係試過先..其實$800內Leopold係好選擇(100%)..鍾意茶軸就不妨加多$50買埋最後一隻rosewill茶軸