[開箱] Rosewill RK-9000 + SS KANA AND 4HD mousepad

首先多謝魔鬼sir今日幫左我揀keyboard mouse同mousepad..三樣野都好滿意..
同埋多謝你收少左我十幾蚊:)..
    其次就係多謝之前有覆我pm同post o既各位師兄..
    今次係小弟第一次開箱文..所以就比小弟打多小小啦..可能係最後一次架喇...因為魔鬼sir都可能知我買完得番$20...

今日上魔鬼sir前..去左正x睇..而且試左隻紅軸..本來我以為自己會鍾意..點知禁幾禁發覺好普通..好林..
之後再到魔鬼sir度..試左佢枱頭果隻青軸..幾滿意..再試埋隻黑軸Leopold.本來以為都ok..點知一打字就覺得好重手..
最後試左依隻茶軸..本來冇諗過會買茶軸..但試左之後發覺佢冇紅軸咁林..又冇黑軸咁硬..實在幾舒服..而且魔鬼sir話
茶軸適合我多d..因為我除左打字仲要打機XD..所以就比左錢了..
    買完之後就試埋mouse..老細就推介SS o既KANA比我(之前都有師兄覆我pm話依隻抵用)..試落幾岩手形,而且d制又唔算太難禁,
之後順度試埋mousepad..諗左好耐要硬定要軟..最後老細話硬..我就硬了:)
   睇完咁多廢話係時候去圖了..

原來最後一隻rosewill茶都比你買埋
話說點解唔要青軸ge?

原來最後一隻rosewill茶都比你買埋
話說點解唔要青軸ge?
samlcy1997 發表於 2012-5-13 01:28

師兄唔係呀..我買果時仲有兩隻架..而家應該仲有一隻
其實我試曬4隻軸之後先後放棄紅黑軸
之後再仔細d試青軸同茶軸..我覺得青軸雖然打字o既感覺比茶軸好d
但係老細話如果打機就會卡住..所以再三考慮下揀左茶軸o既rosewill

師兄唔係呀..我買果時仲有兩隻架..而家應該仲有一隻
其實我試曬4隻軸之後先後放棄紅黑軸
之後再仔細d試青 ...
clintonempty 發表於 2012-5-13 01:30

恭喜,所以話手感真係一樣奇妙ge野。青打機需要一定技巧(我自己ok)。不過始終都係最唔中意茶軸

恭喜,所以話手感真係一樣奇妙ge野。青打機需要一定技巧(我自己ok)。不過始終都係最唔中意茶軸 ...
wonghoyat 發表於 2012-5-13 01:33

haha..我自己就幾鍾意喇..本來放棄紅軸後o既目標係黑軸的..就咁禁都ok~
但一到自己試下好似平時咁打字就發覺打左幾隻字就好攰..

haha..我自己就幾鍾意喇..本來放棄紅軸後o既目標係黑軸的..就咁禁都ok~
但一到自己試下好似平時咁打字就發 ...
clintonempty 發表於 2012-5-13 01:35

我自己就用得好順黑軸黎講我覺得舒服過其他,所以話手感真係好奇妙~都話左黑軸大部分人用會十分累啦(特別係手指尾,當然我無問題啦)

我自己就用得好順黑軸黎講我覺得舒服過其他,所以話手感真係好奇妙~都話左黑軸大部分人用會十分累 ...
wonghoyat 發表於 2012-5-13 01:37

我d手指冇力呀..我本身打字唔係慢,禁制好多時都係輕輕掂一下就算..咁樣o既習慣用黑軸我肯定有好多字會miss左..因為佢要大力禁先有反應..同埋佢個回彈力好高.

我d手指冇力呀..我本身打字唔係慢,禁制好多時都係輕輕掂一下就算..咁樣o既習慣用黑軸我肯定有好多字會miss ...
clintonempty 發表於 2012-5-13 01:41

其實黑軸先係最短觸發果種軸(唔係直覺,係有實際數據,自己去99Sir個網望下),黑軸根本唔洗到底已經出到字

其實黑軸先係最短觸發果種軸(唔係直覺,係有實際數據,自己去99Sir個網望下),黑軸根本唔洗到底已 ...
wonghoyat 發表於 2012-5-13 01:42

個人感覺始終唔係靠數據就可以反映曬..

個人感覺始終唔係靠數據就可以反映曬..
clintonempty 發表於 2012-5-13 01:44

所以我咪話唔係我自己個人感覺(其實我覺得係紅軸最敏感,甚至可以話係敏感過龍),黑對我而言perfect,青就係爽~
因為唔想太過主觀所以先講一講係數據黎