請問HHKB出的鍵盤全是靜電容軸嗎?

請問手感如何,我想入隻for macbook用,但係想要青軸果種感覺(打落達達聲. . .)不知道HHKB能不能?

請問手感如何,我想入隻for macbook用,但係想要青軸果種感覺(打落達達聲. . .)不知道HHKB能不能? ...
tomtomtompk 發表於 2012-5-13 02:19

HHKB有非靜電容版 (HHKB Lite), 但我諗比較難搵
而HHKB打字係無青軸果種達達聲的...

HHKB有非靜電容版 (HHKB Lite), 但我諗比較難搵
而HHKB打字係無青軸果種達達聲的... ...
raisin 發表於 2012-5-13 02:22
頂級青軸可有介紹?

好似唔係全部都係電容,印像中係咪有薄膜呢?(可能記錯)

好似唔係全部都係電容,印像中係咪有薄膜呢?(可能記錯)
wonghoyat 發表於 2012-5-13 02:23

HHKB Lite係薄膜~

頂級青軸可有介紹?
tomtomtompk 發表於 2012-5-13 02:22

師兄對 "頂級" 有咩要求?

raisin 發表於 2012-5-13 02:24
打少左. . .其它牌子

"唔要薄膜"

打少左. . .其它牌子
tomtomtompk 發表於 2012-5-13 02:25

我都知係其他牌子, HHKB都無出青軸
不過師兄要求 "頂級", 除左價錢貴 (?) 仲有咩要求?

raisin 發表於 2012-5-13 02:24
做工要靚,87鍵,不需要有燈(可能玩keycap). . .價錢$1kup到. . .

最緊要好打

做工要靚,87鍵,不需要有燈(可能玩keycap). . .價錢$1kup到. . .
tomtomtompk 發表於 2012-5-13 02:27

Filco Tenkeyless 符合師兄要求, 有黑/白/迷彩版, 有正刻/側刻 (如果有特價就$900左右)
另外 CM Storm QuickFire Rapid, 同廠出品但較平 ($800左右) , 壞處係好多logo
Rosewill都係同廠 ($850左右), 但可能搵唔到 Rosewill唔係87鍵

Filco Tenkeyless  符合師兄要求, 有黑/白/迷彩版, 有正刻/側刻
另外 CM Storm QuickFire Rapid,  ...
raisin 發表於 2012-5-13 02:32
Filco Tenkeyless多唔多keycap換?