在香港用什麼方法可以買到 UNICOMP Model M Keyboard ?

請問各位師兄, 在香港可以用什麼方法買到 UNICOMP 出的 Model M Keyboard ??
我個 IBM Model M Keyboard 用了 18 年完全正常運作 !!
但我另外買的 FILCO 青軸用了一年某個鍵就玩完...
真係對D新的乜乜物物軸無晒信心....
唉.... 都係想找回... 不死 Keyboard 傳說... Model M... 回來吧 !!!!!!!!!

依家的model m已經唔同了

香港冇唯有淘寶啦

taobao or ebay.

prefer taobao. i saw this listing selling model m for 200 RMB. pretty cheap

taobao or ebay.

prefer taobao. i saw this listing selling model m for 200 RMB. pretty cheap
seferphier 發表於 2012-5-18 14:27

RMB105都見過... 不過估計應該係D用到殘既翻新貨 (洋垃圾? 不過我無根據的)
買唔買到好物, 可能全靠運氣

UNICOMP 那邊剛剛回覆了...

它們可以接受香港的訂貨, 價錢如下 :

Unicomp Ultra Classic Black Buckling Spring (UB40P4A )
US$79  (HK$ 616.2)  

Fedex shipping fee for Hong Kong
US$53.5  (HK$417.3)  

Total : HK$1033.5  

正在考慮中...

另外想問下有無師兄用緊或聽過這個牌子的 Model M Keyboard,
評價好唔好呢 ??
網上找到的資料就好似講個按鍵 Feeling 同 IBM Model M 一模一樣...  
如果係真的就太好了 !!!

UNICOMP 那邊剛剛回覆了...

它們可以接受香港的訂貨, 價錢如下 :

Unicomp Ultra Classic Black B ...
ta01 發表於 2012-5-18 23:26

曾經見過有位ching 係呢到開箱, 但已經話用以前的Model M有分別
我自己都想搵番個Model M

玩咩, 機械軸有樣好, 死軸就換軸, 死邊粒, 換邊粒, 有錢就請人代勞, 無錢就自己攪,

反而薄膜鍵盤壞鍵就瓜得, 唔洗攪

屈蹲彈簧唔只 model m,  仲有 4725和4726, 淘寶聲稱全新既賣 RMB 2XX -- 3XX

例如 http://item.taobao.com/item.htm?id=12540165880

聲稱全新既 MODEL M RMB 450, 990

例如 http://item.taobao.com/item.htm?id=2870783251

我建議樓主換左壞既機械軸就得, 喱度大把人平時得閒都鍾意換來換去架啦

香港冇唯有淘寶啦
012~CRAZY 發表於 2012-5-18 12:44

香港 Y拍有, 2手成千銀 MODEL M 睇下閣下肯唔肯花

http://detail.tmall.com/item.htm?id=13938978625

淘寶有青軸賣, RMB 3.5 粒, 但運費貴, 解決運費貴既方法係 1. 集運 2. 大陸親友代收 3. 直接求 EPC 師兄們讓出