[ 開箱 ] CM Trigger Keyboard

一直都想入個 Gaming Mechanical Keyborad 玩 BF3
因為已經有個青軸既Cherry 做文書
所以一開始已經無打算入 Filco or Cherry
一心諗住入隻 Gaming 為主的
所以剩下3個 choices > Corsair , Cooler Master , Razer
Corsair 個樣實在的無乜Gaming feel
只會有在 Razer & CM 中選擇
落到場 , 睇過實物 , 覺得CM  finishing 做得好D
加上紅軸加紅燈個 combination 同個手托做得好鬼正
於是便去馬了 …

今次CM好有誠意

線材方面是 : 織綱線 + 濾波電容 +鍍金接頭
用的是高規格的Cherry MX鍍金按軸 , 始終玩遊戲會經常重覆按某幾個鍵 , 耐用也是很重要的 , 心裡也爽點XD

多媒體快速鍵
5 個Marco Key儲存個人設定
6鍵不衝突 及 防彈出Windows
Provide 記憶體儲存個人設定
1000Hz / Reaction time
基本 Gaming Keyboard function 應有盡有

值得一提的是 1000Hz 是有幫助的
Trigger 的反應 比較Cherry 係打BF3時 明顯是較快的
Keyboard 有兩個USB 頭 , 用黎插 Mouse 好方便

另外 , Trigger 有層防滑 Plastic coating 係所有鍵 同埋個手托上
打機時 真係有幫助 , 尤其是大汗一族
令到實際用落時手感特別好 , 未試過我建議你落場試下 , 好難形容 , 感覺有少少啜但又吾痴手咁
個手托個 angle 設計得幾好 , 用落好舒服 , 頂得住 Gel Pad
托架防滑亦好好,  加上夠重 ,吾會打打下移位

果5個 Marco Key 都好就手 , 打 FPS 咁計 , 5個正常都好夠用

至於LED燈方面 , 算係幾夠光的 , 用落應相當型 , 尤其夜晚用個陣好正
我多數打機制係 著 WASD , 好方便
夜晚 Download 野既時候 亦都可以 OFF曬D燈

基本上 買 Trigger 打機一定吾會令你失望
唯一真係吾平 , 價錢同 Razer 睇齊
同埋好重 , 吾好去太遠買 XDD

吾計名氣的話
我覺得CM 更有誠意 Detail位做得好足

條線.........唔覺得有幾好lo
所謂鍍金咪又係gum(都無分鍍金唔鍍金,除非間廠自己鍍啦)
始終都係對呢隻野完全無感覺
有咩有燈kb係唔熄得燈?

呢度第二篇 Trigger開箱
其實都幾鍾意佢, 不過太大隻

另外, 條USB線咁快咁殘既?

條線.........唔覺得有幾好lo
所謂鍍金咪又係gum(都無分鍍金唔鍍金,除非間廠自己鍍啦)
始終都係對呢隻野完 ...
wonghoyat 發表於 2012-5-22 18:05

聽聞9008S右上角粒1x燈關唔到?

raisin 發表於 2012-5-22 18:11

暫時未聽過有得熄

條USB線...
個keyboard 要另外插電??

raisin 發表於 2012-5-22 18:11

yes,但係其他都熄到。(除左9008s,應該其他都無燈熄唔到)

呢度第二篇 Trigger開箱
其實都幾鍾意佢, 不過太大隻

另外, 條USB線咁快咁殘既?  ...
raisin 發表於 2012-5-22 18:10

我自己就唔多鍾意(各花入各眼),都係其他有燈好d。

All light can  switch off

個keyboard 要另外插電?
No are
only USB is OKAY