[操作疑難] i-Rocks KR-6260

i-Rocks KR-6260
http://www.i-rocks.com.tw/Prod_Detail.aspx?main=11&prod_id=6

聽講呢隻鍵盤手感同按鍵聲可比美機械鍵盤...

請問有冇邊位大大用緊呢款鍵盤?

見淘寶賣緊$99 人仔

今天順路行到旺電唔多覺有賣...所以試唔到...

唔知黃電有冇呢...同埋幾銀左右?

幫忙提供一下...感激...

咩比美機械我就不予置評啦
但係pom都可以話係頂級我就真係o左
邊度有得買我唔知,也許有其他ching幫到你

見淘寶賣 ...
free6836 發表於 2012-5-22 22:14

個網頁都死得。我諗產品都唔方做得好啦。

見淘寶賣 ...
free6836 發表於 2012-5-22 22:14

條link都去唔到睇其他網上的評測個樣都唔錯, 對仲未中機械軸的人應該唔差, 可惜我無可返轉頭試呢d薄膜鍵盤

條link都去唔到睇其他網上的評測個樣都唔錯, 對仲未中機械軸的人應該唔差, 可惜我無可返轉頭試呢d薄 ...
hihihellohihi 發表於 2012-5-23 01:37

用左機械鍵盤都想換左公司的鍵盤。
但公司張枱實在太細。如果80-100%放左係枱就無晒位做野了。

大不了向淘寶買姐 http://item.taobao.com/item.htm?id=13665242802
喱類薄膜鍵盤較複雜, 手感通常比普通薄膜鍵盤好,

條link都去唔到睇其他網上的評測個樣都唔錯, 對仲未中機械軸的人應該唔差, 可惜我無可返轉頭試呢d薄 ...
hihihellohihi 發表於 2012-5-23 01:37

未試過真係唔知手感點, 其實屈蹲彈簧, 又係薄膜來 但咁多人鍾意, 我自己有另一款 nmb, 手感亦都唔錯啦,

未試過真係唔知手感點, 其實屈蹲彈簧, 又係薄膜來  但咁多人鍾意, 我自己有另一款 nmb, 手 ...
wongtaiman 發表於 2012-5-23 08:35

用屈蹲彈簧同 "薄膜" 比... 真係...
其實而家D薄膜同屈蹲彈簧唔同, 係用rubber dome壓落塊薄膜度, 而屈蹲彈簧就用個彈簧壓落去, 手感差好遠~
師兄講到兩樣野差唔多... 好似有D混淆喎

講番樓主呢隻i-Rocks 似乎都係有誠意之作, 睇番樓上條TB Link
-ROCKS KR-6260在结构上完全和普通薄膜不同,键帽下方有一根POM塑钢导轨,键帽只是用2个卡扣固定在POM导轨上,通过导轨再按到键盘下层的橡胶皮碗,触发电路实现输入

剩係呢點已經可以 (實際上唔知) 令佢既手感更加接近靜電容... (雖然都係無彈簧, 同埋要按到底)
如果有得試下就好

唔怪得花大咁留意呢隻牌子出既鍵盤, 成日都有新意的

用屈蹲彈簧同 "薄膜" 比... 真係...
其實而家D薄膜同屈蹲彈簧唔同, 係用rubber dome壓落塊薄膜度, ...
raisin 發表於 2012-5-23 09:36

好多所謂既半機械鍵盤, 機械 feel 既鍵盤, 底部都係塊薄膜來, 唔係叫薄膜鍵盤叫咩 ? 佢設計得好, 用料較好, 手感較優, 喱 d 又係另一回事, 樓主想買既 i-Rocks KR-6260 設計都唔同一般平價薄膜, 鍵帽直接壓落橡膠再落到薄膜, 而係中間多左舊野係度, 咁樣算唔算薄膜, 當然都係, 只可以話比一般平價薄膜鍵盤較複雜, 好多人一聽到薄膜就想到唔好打, 唔耐用, 根本係亂來, 設計同用料先係關鍵,

好多所謂既半機械鍵盤, 機械 feel 既鍵盤, 底部都係塊薄膜來, 唔係叫薄膜鍵盤叫咩 ? 佢設計得好,  ...
wongtaiman 發表於 2012-5-23 09:54

我想講既係, 其實一般所講既薄膜鍵盤, 係講緊rubber dome, 並唔包括buckling spring 鍵盤 (雖然buckling spring都用薄膜, 但唔會叫佢做薄膜鍵盤, 我諗呢個係約定俗成)

而i-rocks呢隻的確係rubber dome, 但佢設計得好, 鍵既受力平均, 似乎手感會唔錯, 認真想試下

我無話rubber dome一定差, 始終某D大廠 (IBM, HP, Dell, Packard Bell, Compaq) 既舊款rubber dome都真係做得唔錯...

至於其他師兄既睇法, 之前都討論過, 有D真係連靚既rubber dome, topre都唔鍾意... 當然我唔排除有盲目鍾意機械軸既師兄啦