[開箱] KBTalking Pure紀念版 茶軸 (改燈撞色慎入)

放低俾魔鬼SIR改燈, 過左一兩日就出左黎啦

(綠紫混燈都幾撞~ 受唔住既師兄可以先行離去 )

感想:
只係用左一陣 (大部份時間女友用左黎打D3...), 初步感想如下~
- 拎上手細細隻, 但好有份量, 金屬既冰冷手感一流~
- 同Leopold既茶軸比較過, 比較重, 這是PCB的問題嗎?
- 不過敲落去就無左平時膠殼果種感覺, 應該就係 "敲落石頭" 咁, 完全唔會郁, 無餘震 (外國forum常說的ping?)
- 改燈之後光左好多, 如果嫌原裝橙燈太暗, 不妨改燈
 > 原裝橙燈 - 開到最光 稍光於 Race最暗設定
 > 改燈後 - 開到最光 接近 Race第三級光度
- SW模式既白燈相對上好光, 因為鋁殼比正常矮, 直接照出黎都幾刺眼, 於是用支marker油左佢, 叫做暗番好多
- 無左WASD發光模式
- layout好實用
 > 如果成日用方向鍵就開SW0模式, 將 右邊倒T排列既既Menu, Alt, Ctrl, Shift四鍵變成方向鍵 (不過用唔到右shift, 未必慣)
 > 常用Fn-組合鍵大部份係右邊, 方便單手操控
 > 成日打~~~~~既師兄就要習慣一下, 因為粒 ~ 鍵去左右下角~ 打機時打字, 好易唔小心離開左個聊天區
- 其他SW模式未用得著
- 鍵盤斜度不及Race, 令人懷疑點解無支撐腳

對細keyboard有愛既師兄, 如果接受到Pure既Layout, 無理由唔買番一隻 (紀念/普通)

首先係未開燈既相, 個鋁殼好厚實

開燈!

方向鍵:

出門口之前匆忙影相, 所有模式都未開...

PS 追加全身照:

開埋Fn (SW3) 同方向鍵 (SW0)

edit: 改格式

橙色真係幾暗,遲D又拎去改燈先

謝謝分享

- 同Leopold既茶軸比較過, 比較重, 這是PCB的問題嗎?->鋁殼

e+ 呢隻keyboard 係吾係賣曬?

ching红红绿绿....不堪入目

- 同Leopold既茶軸比較過, 比較重, 這是PCB的問題嗎?->鋁殼
wch922 發表於 2012-5-23 11:15

點解鋁殼會令到佢較重呢?
鋼板會輕身係因為承托好左, 唔洗用多左力壓低塊PCB
但佢而家重過鋼板既leopold, 咁應該係因為承托無咁好, 始終係敲落PCB... 我估咋...   

e+ 呢隻keyboard 係吾係賣曬?
紫楓鈴 發表於 2012-5-23 11:29

Facebook 18個鐘之前話仲剩番2隻, 未必賣晒

ching红红绿绿....不堪入目
jie520ning 發表於 2012-5-23 11:40

所以都話撞色慎入

點解鋁殼會令到佢較重呢?
鋼板會輕身係因為承托好左, 唔洗用多左力壓低塊PCB
但佢而家重過鋼板既leopold, ...
raisin 發表於 2012-5-23 11:42

我諗緊入呢一隻定白Race 好……
十五十六中.

撞得好唔得....