求清潔鍵盤教學~

由於個KEYBOARD都買左有一段時間,
就算平時有鋪個防麈蓋都有塵,
細佬想趁今日得閒清清佢,
唔該曬

(細佬無風槍, 只係想知點樣係無風槍既條件下去清潔個鍵盤., 我想連keycap下面塊板都洗埋)

風槍唔係用黎清潔鍵盤(或者我唔會左您所謂風槍)
板你咪用白電油/酒精抹(再唔係其實用水都ok,但係要確定完全乾先好插電
要乾淨就鍵帽拆曬出黎用水洗(慢慢等乾/用風筒吹乾)

風槍唔係用黎清潔鍵盤(或者我唔會左您所謂風槍)
板你咪用白電油/酒精抹(再唔係其實用水都ok,但係要確定 ...
wonghoyat 發表於 2012-5-27 12:07

我想問可唔可以就咁拆塊板出黎洗?

diy 或買拔鍵器 ( tb 1 蚊人仔, 香港 廿蚊港紙 ) 拆除晒所有鍵帽, 之後分開清潔

diy 或買拔鍵器 ( tb 1 蚊人仔, 香港 廿蚊港紙  ) 拆除晒所有鍵帽, 之後分開清潔 ...
wongtaiman 發表於 2012-5-27 12:15

拔鍵器我有了, 買個陣魔鬼仲送多個比我
但係拆曬點樣洗塊板?

但係拆曬點樣洗塊板?
Chocolate:) 發表於 2012-5-27 12:23

拆螺絲,跟住拆面殼,然後成塊可以拔出黎(唔建議水洗,都係酒精/白電油好D)

拆螺絲,跟住拆面殼,然後成塊可以拔出黎(唔建議水洗,都係酒精/白電油好D) ...
wonghoyat 發表於 2012-5-27 12:24

程序姐係 : 拆keycap -> 拆螺絲 -> 拎板?

d螺絲係咪係keycap下面.? 好似見唔到有螺絲. . .

但係拆曬點樣洗塊板?
Chocolate:) 發表於 2012-5-27 12:23

我無洗板, 我用濕少少既牙刷, 刷鍵盤鍵帽, 用布印乾淨, 套返上去

程序姐係 : 拆keycap -> 拆螺絲 -> 拎板?

d螺絲係咪係keycap下面.? 好似見唔到有螺絲. . . ...
Chocolate:) 發表於 2012-5-27 12:26

程序係:拆keycap -> 拆螺絲->拆面殼(如有) -> 拎板
螺絲位視乎鍵盤而定,有D會係鍵盤背面/前後都有

程序係:拆keycap -> 拆螺絲->拆面殼(如有) -> 拎板
螺絲位視乎鍵盤而定,有D會係鍵盤背面/前後都有 ...
wonghoyat 發表於 2012-5-27 12:32

見到了, 我個keyboard係9008s., 係咪姐係底個兩粒?