desktop 同 notebook 既 CPU 速度同唔同

見到有 d CPU 既 model no. , desktop 同 notebook 都係一樣 , 即係desktop 同 notebook都用得 , 咁相同 clock speed 既話 , 例如大家都係 2.4Ghz , 係咪desktop 同 notebook既速度都一樣 ?

thx

見到有 d CPU 既 model no. , desktop 同 notebook 都係一樣 , 即係desktop 同 notebook都用得 , 咁相同 cl ...
peterchu1 發表於 2012-6-1 09:33

唔係剩係睇clock speed...
同埋呢度係講周邊設備既

講埋周邊設備就好難比較 , desktop / notebook 點都唔會完全一樣 , 純講 CPU 速度係咪一樣 ?

首先,一定唔會有desktop CPU and notebook CPU嘅型號完全一樣
而且兩者用唔同socket一定唔可以互相兼容
至於速度,除非粒u係TDP, 制程, 核心數目, 有效執行緒, 時脈, 製造技術完全一樣,否則速度好難一樣
重點係,notebook CPU TDP一定較低,因此無可能去得到desktop CPU的clock speed

另外,你錯區

講埋周邊設備就好難比較 , desktop / notebook 點都唔會完全一樣 , 純講 CPU 速度係咪一樣 ? ...
peterchu1 發表於 2012-6-1 10:28

不如舉個例, 邊隻desktop CPU 同邊隻notebook CPU比?

見到有 d CPU 既 model no. , desktop 同 notebook 都係一樣 , 即係desktop 同 notebook都用得 , 咁相同 cl ...
peterchu1 發表於 2012-6-1 09:33

請問邊粒desktop CPU同notebook CPU model一樣?

請問邊粒desktop CPU同notebook CPU model一樣?
win150 發表於 2012-6-1 10:44

其實係有次朋友問我而己 , 應該係同 series 而唔係同 model no.

其實係有次朋友問我而己 , 應該係同 series 而唔係同 model no.
peterchu1 發表於 2012-6-1 10:47

如果同series同clock speed (e.g. 兩個都係ivy bridge i7), 我諗應該分別唔大