關於機械式鍵盤一個問題???

請問各位ching知唔知機械式鍵盤可唔可以做到usb n-key rollover個功能

請問各位ching知唔知機械式鍵盤可唔可以做到usb n-key rollover個功能
llabn 發表於 18-7-2012 02:52

有D牌子係得架
例如: LEOPOLD & DUCKY 9008G2(DUCKY只得呢個型號做到)等...其他就等你自己去搵搵啦

有D牌子係得架
例如: LEOPOLD & DUCKY 9008G2(DUCKY只得呢個型號做到)等...其他就等你自己去搵搵啦 ...
idevil 發表於 2012-7-18 03:00

9008G2同9008G2Pro都有, 遲D出既龍年紀念版同9087, 9008S2都有 (9008S無)

同樣都係機械式鍵盤問題, 借樓主個post一問  ,thx

唔該 ! 有無D機械式鍵盤 ,係有控制音訊大細/開關 的??

早脩換左過先發現原來依排制對我好有用,宜家好唔習慣

thx !!

同樣都係機械式鍵盤問題, 借樓主個post一問  ,thx

唔該 ! 有無D機械式鍵盤 ,係有控制音訊大細/開關 的??  ...
XFX-ISSA 發表於 2012-7-18 09:58

你想要組合鍵 (如 Fn + F1), 定係 滾輪?
組合鍵 - CM Storm, Ducky (應該大部份型號) 都有
滾輪 - Corsair K90, Gigabyte Aivia Osmium...

未見過有獨立音量按鍵

你想要組合鍵 (如 Fn + F1), 定係 滾輪?
組合鍵 - CM Storm, Ducky (應該大部份型號) 都有
滾輪 - Corsai ...
raisin 發表於 2012-7-18 10:03

唔該ching先 一問就有答案 thx

剛剛search過 機械式鍵盤 Corsair Vengeance K90 都唔錯, 但怕個價  haha
如果你話的  Ducky 背 係咩型號 我想望望先 , (有埋背光就正啦)

麻煩哂 ching  

唔該ching先 一問就有答案  thx

剛剛search過 機械式鍵盤 Corsair Vengeance K90 都唔錯, ...
XFX-ISSA 發表於 2012-7-18 10:10

要埋背光就有9008s
而家9008s II都有背光+音量調較 但就未出
另外仲有龍年Ducky
瘋癲的羔羊Ching既Post

唔該ching先 一問就有答案  thx

剛剛search過 機械式鍵盤 Corsair Vengeance K90 都唔錯, ...
XFX-ISSA 發表於 2012-7-18 10:10

背光機械個價係咁上下 或者可以睇下二手區
ducky就樓上講既9008S, 價錢都要1.1-1.2k
遲D出既9008S2多左可自訂背光 (可以揀邊粒鍵著, 邊粒鍵唔著, 可以save)
同樣組合鍵+背光仲有 CM Storm Trigger 1.1-1.2k, CM Storm QuickFire Pro (平D但得左邊部份鍵有背光)
gigabyte都係呢個價

師兄可以睇下仲搵唔搵到KBTalking Race (二手區), 原價$950-1000左右, 細size keyboard (得82鍵, 似notebook), 有背光同組合鍵調校音量

如果又要背光又要平, 就大陸的keycool87背光版, 不過無音量控制

回復 2# idevil

Leopold  USB 最多都是6 n key, 現在只有Ducky 9008G2 是USB FULL n key. 他們在firmware  更改成可以多於 41 個同時按.

我覺得  6個已經很足夠 .  再多用軟改出來會有問題.

1. 如果同時按很多個, 有機會freeze or 不能 放開.
2. 電腦容易因為 keyboard firmware 出了問題, 不明原因  的錯誤按制, 也許有時會沒有按 也不停重覆按制, 真是拿來搞.

回復  idevil

Leopold  USB 最多都是6 n key, 現在只有Ducky 9008G2 是USB FULL n key. 他們在firmw ...
lemoncall 發表於 18-7-2012 11:41

LEOPOLD
http://www.youtube.com/watch?v=XAimnsNYWP8
以下貼 #4
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;highlight=LEOPOLD
我都不是成日打機所以 N KEY我都唔係好在意