[操作疑難] 鍵盤的選擇

迎來入呢版睇左好多師兄推薦機械鍵盤,但同傳統既簿膜鍵盤比邊隻好D?
因為最近換機要換埋個鍵盤,但係就唔知邊隻好,主要想要背光同靜,有時會打下FPS,不過唔多,文書用為主,其他就冇咩所謂,暫時見到呢兩隻:
DUCKY 紅軸白光 $1000
LOGITEC G19 $1500

各位師兄覺得邊個好?又或者有冇其他推薦?

CHING不用太煩了 一定係DUCKY 9008S啦
LOGITECH G19忘記佢吧
以前我都用G15 用左機械鍵盤後都再用唔返簿膜鍵盤啦

如果G19賣呢個價錢就當然係考慮9008啦
不過紅軸打字真係要習慣下啦

Corsair K90
中意佢靚仔

G19真係太貴... 如果你唔需要個LCD, 根本無需要G19
買咁貴既keyboard, 最好親身試下手感, 免得買了後悔
4種cherry機械軸既手感真係好唔同~

Corsair K90都唔錯既, 只係佢有部份鍵係薄膜 (不過因為手感/高度好唔同, 好難誤按巨集鍵 )

話說點解文書要買咁貴又背光既keyboard?

G19真係太貴... 如果你唔需要個LCD, 根本無需要G19
買咁貴既keyboard, 最好親身試下手感, 免得買了 ...
raisin 發表於 2012-7-27 01:24

背光係因為有時熄左燈,起身用機既時候唔想再去開燈,同埋見呢版師兄推紅軸鍵盤,唔知係唔係想像中咁好,但我比較想要靜既鍵盤,因為有時夜晚打字唔想嘈住屋企人

暫時試過茶軸,感覺同用開既好唔同,聽賣野個老細講茶軸同紅軸差唔多,唔知係唔係

現在用緊部NB(LENOVO Y570)個鍵盤手感幾好,係細左D姐,想買返類似既野...

背光係因為有時熄左燈,起身用機既時候唔想再去開燈,同埋見呢版師兄推紅軸鍵盤,唔知係唔係想像中咁好 ...
ice0625 發表於 2012-7-27 01:30

唔會差唔多... 手感呢D野聽係無用, 請親手試
每個人喜好唔同, 我鍾意紅軸唔代表你會鍾意
有人就鍾意紅軸但討厭茶軸...

講真 青軸手感最正  只係嘈左少少

講真 青軸手感最正  只係嘈左少少
vans022667700 發表於 2012-7-27 01:37

之前都以為紅軸應該最穩陣,不過有次喺魔鬼度試過個青軸之後就中左毒...

迎來入呢版睇左好多師兄推薦機械鍵盤,但同傳統既簿膜鍵盤比邊隻好D?
因為最近換機要換埋個鍵盤,但係就唔知 ...
ice0625 發表於 2012-7-27 12:43 AM

呢個價位試下德國制cherry1865紅軸啦, 最細聲喺距,PBT key cap!包你滿意!
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1825190