新手想買機械式鍵盤同滑鼠

想問下如果想搵青軸有背光既機械式鍵盤大約要幾錢同咩牌子會好d??
同埋我想知razer deathadder 好冇用??同埋邊到買最平?_? thanks

想問下如果想搵青軸有背光既機械式鍵盤大約要幾錢同咩牌子會好d??
同埋我想知razer deathadder 好冇用??同 ...
siuho714 發表於 2012-7-30 04:46
唔計大陸牌子的話,最平應該係ducky9008s同kbt race,前者約$12xx,後者<$1000
當然有隻razer buw都係大約價錢,但係唔推薦
Mouse....小弟不才,無研究,留番比其他師兄答
Da我自己覺得都ok好用,幾穩下(用緊1800dpi,window mouse speed 一半)

我想知呢滑鼠dpi越高 個靈敏度係咪會好d?

唔計大陸牌子的話,最平應該係ducky9008s同kbt race,前者約$12xx,後者
samlcy1997 發表於 30-7-2012 08:13

都應該係ching提供那兩隻了 還可等ducky 龍年特別版 約$1200-$1300
ducky 9008s 好似有地方做緊特價都係$1000 (係唔係魔鬼特價???)
race現在就難搵到現貨了 香港都係得魔鬼賣咋 唔知佢仲有無貨呢
樓主都唔一定只考慮有背光  無光都可以好好玩架 可換keycap 正

想問下邊到係魔鬼??

想問下邊到係魔鬼??
siuho714 發表於 2012-7-30 16:44

ssp 福仁1樓

想問下邊到係魔鬼??
siuho714 發表於 30-7-2012 16:44

魔鬼係一間專賣週邊產品店鋪的店主  在福仁二樓
每日下午三時後先會開 所以要晏少少先去好d

仲有間係深之刀二樓都有間類似的店鋪 你可去找找試試

滑鼠有冇架??

我想知呢滑鼠dpi越高 個靈敏度係咪會好d?
siuho714 發表於 2012-7-30 16:39

只要隻mouse支援到你慣用既DPI就OK... 再高都無意思的
DPI高低既分別係, 2000dpi既mouse你郁佢1寸, 隻mouse可以出到2000 pixel 俾電腦, 然後係畫面上面隻mouse cursor就會郁左2000 pixel... 係電腦同一個設定下, 如果隻mouse係1000 dpi 就會變左郁1000 pixel...
你想要既 "靈敏度" 係咩意思?

PS 魔鬼有賣razer同steelseries D鼠
PPS 你係福仁商場 行上一層, 就會搵到佢間鋪, 不過上去之前係facebook留言話你幾點上 (或者打電話), 免得中伏

即係我玩槍game 我而家用緊無線滑鼠 有時個準星會接收得吾好