[開箱] Keycool 凱酷灰色PBT鍵帽 (正刻)

等咗呢套灰色PBT好耐啦, 由最初話出已經想要佢, 終於都寄咗番黎

RMB68, 比KBC既PBT便宜RMB7咁大把, 完全係俾佢隻灰色吸引咗~

首先睇下個包裝, 扁平紙盒一個
可以睇得出 Keycool仲想出埋唔同顏色既 PBT/POM鍵帽 (?)

打開盒, D鍵帽好整齊咁排係個好安全既真空充氣膠套裡面

同RACE鍵帽比較正面

菊花

裝上去先~ 不過個E鍵菊花有點緊, 有D突出...

只裝英文字母既完成圖....

我覺得熄咗燈仲靚

感想:
第一次買鍵帽替換 (之前果D CNC唔算啦... 太特別)
未用過KBC既PBT, 不能比較
鍵帽厚度OK, 打落去比RACE原本既鍵帽厚實 (不過用係紅軸上面, 似乎輕身少少好D)
色澤深沉, 係理想既灰色
印字係淺灰色, 唔知佢用咩方法印刷? 摸落唔覺有凹凸, 估唔到鐳刻可以做得咁好 只有用指甲刮會feel到有少少凸起
磨砂質感, 比RF鍵帽較粗糙, 同RACE本身果種幼滑質感差好遠, 用耐D睇下鍾唔鍾意

恭喜先啦,我自己就未用過keycool,始終都係無咩信心,都係買翻KBC我自己覺得穩陣D(始終有個朵係度)
不過,我宜家對除左白同刻用黎染之外對其他唔係特別ge鍵帽(例如鋁KC),畢竟有左套加厚熱昇~~

唔錯! 隻灰幾靚! RMB 68底玩!

恭喜先啦,我自己就未用過keycool,始終都係無咩信心,都係買翻KBC我自己覺得穩陣D(始終有個朵係度)
不過 ...
wonghoyat 發表於 2012-7-31 23:28

我覺得手感唔錯, 起碼比KBC似RF鍵帽多D (當然可能似RF未必係好)
厚度係OK的, 似乎質感唔會差得過KBC普通厚度PBT鍵帽~

相對厚PBT, 呢隻會比較適合輕身軸... 紅軸如果仲用埋加厚PBT, 應該會無晒佢輕身既感覺

ABS+PBT咁樣溝法,有D睇唔慣

師兄你綠燈試下裝綠色PBT,D燈光會出D!
我就係用緊紫燈紫PBT

師兄你綠燈試下裝綠色PBT,D燈光會出D!
我就係用緊紫燈紫PBT
legolee 發表於 2012-8-1 00:48

呢隻keycap完全唔透光 唔識合背光鍵盤玩

ABS+PBT咁樣溝法,有D睇唔慣
ToG 發表於 2012-8-1 00:39

無辦法啦, 又無RACE專用PBT鍵帽.... 好多鍵位都換唔到

反而...我覺得佢個包裝又幾有誠意 一行行咁 好過比個爛鬼膠袋入
有時唔知撞成點...花左就真係唔知退好唔退好....依個膠套留番自用都good

反而...我覺得佢個包裝又幾有誠意  一行行咁 好過比個爛鬼膠袋入
有時唔知撞成點...花左就真係唔知退 ...
惡魔城城主 發表於 2012-8-1 17:40

我已經將RACE原本既keycap放左入去...