[操作疑難] 有關能夠掃瞄 35 mm 底片的多合一printer

唔知市面上還有沒有能夠掃瞄 35 mm 底片的多合一printer賣(一般家用的)?
GOOGLE過好似唔多覺有, 唔佑各位Ching有冇料提供同推一下, 多謝!

回復 2# 167pk
film scanner會唔會好貴? 其實我係好多舊相底片, 只係想得閒時揀D出嚟,
SCANED後SAVE入電腦打印及儲存.

你要求幾靚?

簡單的 DIY 方法:

從雜誌找來,原本是用來整幻燈片,但底片都應該得,只不過影完的 File 要做多一重功夫將顏色轉 -ve。用燈照住幻燈片,然後用數碼相機以微距 Mode 去影。

你要求幾靚?

簡單的 DIY 方法:

從雜誌找來,原本是用來整幻燈片,但底片都應該得,只不過影完的 File ...
C_Law 發表於 28-5-2013 13:31

幻燈片本身有顏色, 負片無, 唔可以咁做~

幻燈片本身有顏色, 負片無, 唔可以咁做~
raisin 發表於 2013/5/28 15:54

以我理解,幻燈片是正片,菲林底片是負片,兩者都有顏色。分別是正片的透光度同相片的光度成正比,負片的透光度同相片光度成反比。即是相片中越光的位置,幻燈片的這個位置是越透光,而底片的這個位置就越是不透光。

以 RGB 數值舉例,紅色是 FF0000,掃描幻燈片所得的數值也是 FF0000,但掃描底片所得的數值就是 00FFFF。很多睇相軟件都轉換底片顏色功能。

以我理解,幻燈片是正片,菲林底片是負片,兩者都有顏色。分別是正片的透光度同相片的光度成正比,負片的 ...
C_Law 發表於 28-5-2013 17:14

又係喎

不過我諗樓主唔係要咁低質素既方法掛

回復 6# C_Law
感謝師兄提點, 真係學到嘢! 呢個方法可行, 而且有部P310我估都夠做, 搵日試下先;
不過工序都頗為繁複, 數量多就要用好多時, 可能令我呢個懶鬼十年都唔願搞一次.