關於焊接MOUSE 徹動掣

想向各位請問一下:

關於焊接MOUSE 徹動掣, 如果D焊接位係用一些好似叫 "低溫鍚" 焊接時,咁更換新既微動掣時我係咪要用一些特別既鍚去上呢? 定係用番買焊雞時跟包裝果D鍚都得呢?

成功1次:
用1分鐘更換左普通平價MOUSE微動掣, 因為D鍚幾大粒, 易吸又易上新鍚。

失敗一次:
更換羅技 G9 MOUSE 微動掣, 就算成功落鍚去舊焊位吸清舊鍚,但上新鍚始終唔係好像樣,唔知係咪要上番一D 特別既鍚呢??

小弟做左成廿幾年 IC 板修理
都是用aoki 錫線便ok啦 $35

想向各位請問一下:

關於焊接MOUSE 徹動掣, 如果D焊接位係用一些好似叫 "低溫鍚" 焊接時,咁更換新既微動掣 ...
maxyeung 發表於 2014-9-18 17:51

純新手個人經驗分享

我以前用開普通鍚線,鴨記買個D $7-10一樽仔,用60W辣雞,落左去D舊鍚到協助解焊係無問題

但最近幫Kensington SlimBlade™ Trackball換微動,用左低溫鍚及黃花恒溫雞去解舊鍚就會出現溶到上面D新鍚,但溶唔到下面D舊鍚情況,
問題係本身D舊鍚係要成320-350度左右先溶,但我低溫鍚就250度左右,所以會出現呢種情況

所以建議解焊舊鍚用返D普通野,但上新鍚可用低溫鍚,250度左右都上到鍚,又唔怕太熱會熱到板PCB板有事

小弟做左成廿幾年 IC 板修理
都是用aoki 錫線便ok啦 $35
zeab 發表於 2014-9-19 20:38

多謝意見,我去鴨記買先~

純新手個人經驗分享

我以前用開普通鍚線,鴨記買個D $7-10一樽仔,用60W辣雞,落左去D舊鍚到協助解焊係 ...
chi333 發表於 2014-9-19 23:01

係啊, 你講得0岩,我亦遇到呢個問題 (搞羅技g7 mouse, 仲要響兩塊pcb中暗除鍚/焊錫, 我一直用支30w 渣雞)。
之前響linkle 換微動時,果個師兄已主動話我知,除呢d鍚只要落d普通鍚上個舊鍚位,用吸錫器一吸就連果d低溫錫都吸乾淨,我就係咁已整好收埋左幾年既兩個mouse, 不過始終遇低溫鍚就好似你所講,連到腳連唔到pcb板,所以先開個post 請教各位~~

http://www.taobao.com/view_image ... Rate=17163&fv=9

前輩, 是否呢隻鍚呢?

唔知您響邊度買呢?

我用恒温焊台都焊好耐至換到微動, 焊錫睇人焊就好易, 自己動手時先知唔係咁簡單

一支廿幾蚊焊雞 + 吸錫器就掂。
只係冇低溫鍚焊出黎咁靚,而且RAZER/LOGITECH 都係低溫錫。普通平價MOUSE 只係常用鍚,比較容易落鍚~

睇吓隻mouse係單面板定雙面板,單面板基本上冇難度,雙面板就惡搞,雙面板拆壞件好多時我都要用吸錫線先搞得掂(泵搞唔掂)。

回覆 6# maxyeung

這種不是低溫鍚, 是無鉛錫, 比普通錫高溫才會熔, 好難焊,  要合RoHS標準才會用,
無鉛技術的推薦焊接溫度上( 245 – 255 ℃ ),溫度比起以往含鉛錫 (SnPb) 的最高約 235 ℃ 高出了 20 度
如要容易焊, 要用有鉛錫,