有冇電腦辭典介紹

唔係咁鐘意google translate
peterpanhi 發表於 25-9-2014 11:34

google search "dictionary" 有好多喎... 試下邊隻好用咪得囉

THZ,不過我係指快譯通果D,
    APP 我有用colordict,不過唔知點解覺得流流地,冇真人發聲,個解釋用法 ...
peterpanhi 發表於 25-9-2014 14:03

師兄講google translate先架喎
話說你想要乜不如講請楚, 呢度無你肚裡面條蟲...
快譯通師兄又唔考慮? 其實你有乜要求, budget係幾多?

我以為電腦辭典已經指緊部機
    我講GOOGLE TRANSLATE,係因為我問完,D人會話"晒錢,用GOOGLE TRANSL ...
peterpanhi 發表於 25-9-2014 14:40

其實唔明, 手機用字典app有乜不足地方, 一定要有部 "字典機" ?

(定係一個好用既字典APP都無?)

我自己用緊ECDict呢個app,都OK,有發聲。
以前嗰D電字字典應該冇新貨了(冇出一排了),可能因為手機app已經取代咗佢。
要詳細D我會查真字典,因為有埋中英文解釋,會清楚好多。

我自己用緊ECDict呢個app,都OK,有發聲。
以前嗰D電字字典應該冇新貨了(冇出一排了),可能因為手機app已經取 ...
wyhui5124 發表於 25-9-2014 14:57

十幾廿年前用果D快譯通/好易通, 佢D牛津/劍橋英漢雙解高級辭典都好詳細, 同你搵本牛津去查分別唔大

不過後來學識只用英英字典, 所以之後都無用電腦辭典了...

到E+ Google年代, 就只會上google search個字, 等佢等N本唔同字典/wiki既結果俾我睇

用手機就OK,
又吾洗帶多舊野
電字字典有既,
網上字典一定有,
專業字係電字字典隋時無,
上網都重有機會搵到

手機app暫時都搵吾到好用
一係解辭吾好,一係就無聲,
裝裝下都無裝LO