[操作疑難] 噴墨打印機和鐳射打印機的分別

其實我以前買過噴墨打印機,好多時都係耐冇PRINT一次先壞左,我想知噴墨打印機如果好耐先PRINT一次,咁D墨係咪會好快乾???之後就會PRINT唔到野...而鐳射打印機就冇依個問題,是不是???
如果我唔多先PRINT一次,鐳射打印機係咪適合我多D ???THX

噴墨解像高,打印過程慢,要經常有野印,唔係好易塞頭,塞親就要用墨水通,用量都唔少
次次開機都會自己洗一下頭=哂墨
雷射解像度相對底D(個人印下相其實都可以接受),冇塞頭問題,原埋同打印速度類似影印機,我平均兩三個月先印一次都冇問題,機身比噴墨機貴,粉盒原廠勁貴,代用粉記得買埋破解晶片,我用緊果部12年4月買既都未用哂跟機果D粉

多謝你既意見...鐳射打印機D碳粉如果耐唔PRINT會唔會慢慢冇的?仲有開機會唔會自己洗一下頭令到哂墨?
你用緊邊部鐳射打印機?

多謝你既意見...鐳射打印機D碳粉如果耐唔PRINT會唔會慢慢冇的?仲有開機會唔會自己洗一下頭令到哂墨?
你用緊 ...
電腦黑仔 發表於 2014-10-19 00:01

聽人講十年八年唔用,D粉聽講真係會沉積,雷射係用感光鼓,唔洗洗頭掛,只係開機果刻要暖機幾秒,果刻就唔可以印野,即係開機印第一張需時會較久,我係用最平果隻彩雷Fuji Xerox CP105b貪佢夠平,D粉又通用
SCAN我又有另外獨立既機,佢嚴格黎講係LED打印機,不過用家唔洗埋佢D咩原埋

聽人講十年八年唔用,D粉聽講真係會沉積,雷射係用感光鼓,唔洗洗頭掛,只係開機果刻要暖機幾秒,果刻就唔可以 ...
billyck2 發表於 2014-10-19 10:48

CP205用家揮手

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2122624

噴墨打印機一定要間唔中要開下機印野, 彩色黑白都要, 唔係過左一排塞頭通唔到就頭痕, 自己有部 CANON 改連供無開機一個月已經有兩隻色出唔到墨, 睇黎要搵日攞出去比人整

LED打印機 is still 雷射打印機 係用碳粉 and will not 塞頭 .

LED打印機 is still 雷射打印機 係用碳粉 and will not 塞頭 .
kfsin 發表於 2014-10-20 13:07

LED不是雷射
LED就係LED, 雷射就係雷射
前者用一排過好多粒LED, 後者用單一laser beam不停左至右掃
唔一定雷射打印機先係用碳粉

Sorry !
Laser is not same of LED (which is with fix width ) .Laser is more natural in printing graphic .

回覆 9# kfsin

LED printer唔係用laser diode,只係強光LED,你引篇文位作者誤會咗。