[測試] 好嘢:20蚊一條嘅20AWG“日本快叉線”測試

話說上個月係去新高登行下,見到一條micro USB線。。。
20AWG,1.2米,做工都唔錯。。。
最重要係只係賣二十蚊!
於是好爽手咁買左一條試下。。。

雖然賣家話係“日本快叉線”,不過。。。

哩條唔係LG偉哥線咩?!

橫睇掂睇都係LG偉哥線。。。

不過既然賣家咁樣講,咁我就叫佢做“日本快叉線”啦。。。

“日本快叉線”嘅線身清楚寫明規格:20AWG*2C   28AWG*2C

再測試一下線材損耗:

首先睇下小米行動電源嘅2A輸出表現:

4.92V/1.83A

再睇下經過“日本快叉線”(1.2m)損耗嘅2A測試結果:

4.74V/1.77A
哩個結果真係出乎意料!

然後對比一下小米短線(>20cm)嘅2A測試結果:

4.78V/1.78A
短線嘅絕對優勢。。。

再對比一下原裝samsung micro USB線(1m)嘅2A測試結果:

4.45V/1.67A
測試途中因為欠壓,導致白尾巴閃屏。。。

哩一條“日本快叉線”,20蚊真係物有所值,比起14蚊一條嘅原裝samsung線好好多。。。
因此我又買左一條。
不過可能係品質問題,新買嘅嗰條測試結果比第一次買嗰條差一啲(電壓低左大約0.02V),所以建議大家帶同測試工具去購買。。。

嗰間舖位於新高登,大家自己搵下啦!

同求 幾多樓

thx ching

回覆 2# hhhepc

新高登地面,自己搵一下啦。。。
買嗰時手下留情,留番啲比我買,我仲要買多幾條。。。

重有貨

回覆 6# 火神

samsung充電器有線損補償,測試結果未必能夠作實。。。
你哩一條micro usb線喺邊度買?

回覆 5# newmember

恭喜恭喜,記得留番幾條比我!

回覆 9# 火神

用一個無線補嘅充電器黎試,測出黎嘅數值先至會準確。。。