小型閉路電視?

如題,
問題:因為我家有經營街市檔位 做小生意咁
發現近一年不斷有人惡意破壞滋擾 所以打算安裝小型閉路電視作報案用

但行過鴨記發現閉路電視都是要連接hdd的 而且比較大部;另外車cam好像也不能用在汽車之外既地方
所以想問問會唔會有其他方法可以做到:較細部而又錄到5~6小時既閉路電視呢?

謝謝!

回覆 1# Debe236

針孔攝錄機幾乎完全符合你嘅要求,不過畫質好極有限,夜晚有可能錄唔到。。。
點樣擺放針孔攝錄機都係一個難題,因為無得即時睇番個畫面,好難知道位置擺得好唔好。

回覆  Debe236

針孔攝錄機幾乎完全符合你嘅要求,不過畫質好極有限,夜晚有可能錄唔到。。。
點樣擺 ...
hk133 發表於 2014-11-8 14:19

又唔駛細到咁。。。我意思係同車cam咁上下size

其實車cam點拎電?我諗無論係usb, 12v, 定係點煙頭  都可以轉返做巿電供電,唔會用唔到
帶sd錄影嘅Ipcam其實都做到你想要嘅野,不過就比車cam大

回覆 3# Debe236

去電腦商場搵一下啦,應該會有掛?
有啲平平地、細細部嘅camera都可以當做閉路電視,有啲舖頭有嗰一類嘅產品,不過品質好唔好就見仁見智啦。。。

其實車cam點拎電?我諗無論係usb, 12v, 定係點煙頭  都可以轉返做巿電供電,唔會用唔到
帶sd錄影嘅Ipcam其 ...
C-Leung 發表於 2014-11-8 14:38

車cam轉巿電供電?好我試試
唔該晒你

回覆  Debe236

去電腦商場搵一下啦,應該會有掛?
有啲平平地、細細部嘅camera都可以當做閉路電視, ...
hk133 發表於 2014-11-8 14:45

唔該晒你既意見 我再試下搵!

買個小海螺,加外置電源咪得!

You could use IPCam, some IPCam has MicroSD Slot, you could insert it for recording, and just buy 220->12V power supply.

但行過鴨記發現閉路電視都是要連接hdd的 而且比較大部;另外車cam好像也不能用在汽車之外既地方
所以想問問會唔會有其他方法可以做到:較細部而又錄到5~6小時既閉路電視呢?
Debe236 發表於 2014-11-8 02:17 PM

你無提畢直,我估你唔太介意,其實都唔係貴

細部,是想不讓滋擾者知道嗎?
還是故意裝一台大大的以收阻嚇之用?

你想不想在家/隨時在手機看到畫面?
絕大部分車cam,同好多IP cam可插卡錄影

另外你要想想落喉走線,免被滋擾者剪斷