[操作疑難] 工作Mouse同Trackball換微動,邊隻好?

做嘢隻trackball粒左制微動壞壞地
隻舊Deathadder粒左制晨早壞咗

一齊換

請問有無工作(耐用)微動同埋打機mouse微動分別介紹一下?
工作用微動最緊要耐用,好禁係第二。
打機用微動當然係反應快,耐用係第二,好禁就係第三。

多謝!

用返以前買過嘅Cherry DG2-T85,而家加咗價好貴。成$10粒。不過好用。希望可以再用多三五年。

我隻 logitech cordless optical trackman 嘅 left click 壞壞地,好想換呀

但唔識燒焊,唔知點搞,請問外面有無人維修呢?

我隻 logitech cordless optical trackman 嘅 left click 壞壞地,好想換呀

但唔識燒焊,唔知點搞,請問外 ...
dearkaki 發表於 2014-11-13 16:22

我買個微動間舖應該會肯收人工幫手焊,起深之都2/F,我可以俾個電話你打去問問。需要請PM。

Trackball而家無得買,無價。唔想二三千蚊買隻唔太鍾意嘅Kensington,而家重料幫隻Logitech Trackman Wheel換粒Cherry DG2-T85,希望佢可以再長用返三五年。

我買個微動間舖應該會肯收人工幫手焊,起深之都2/F,我可以俾個電話你打去問問。需要請PM。

Trackball ...
ntony 發表於 2014-11-13 23:15

係呀,我嗰隻真係好正,d制仲多過 kensington...
我好需要資料呀,請指教地址

此外,唔知閣下「用重料    換粒Cherry DG2-T85」,埋單要幾錢呢?

用開omron D2FC-F-7N(10M)

係呀,我嗰隻真係好正,d制仲多過 kensington...
我好需要資料呀,請指教地址

此外,唔知閣下「用重 ...
dearkaki 發表於 2014-11-14 00:45

一般日製Omron可以幾毫子港幣買到一粒(一次過要買五粒),但我換嘅Cherry要港幣十蚊一粒(可以單買)。我只係換咗兩個制,成本$20。當然,焊槍、錫、吸錫器,我本身有所以唔洗買。

一般日製Omron可以幾毫子港幣買到一粒(一次過要買五粒),但我換嘅Cherry要港幣十蚊一粒(可以單買)。 ...
ntony 發表於 2014-11-14 06:59

$10????.......一定豪畀佢啦,最緊要 work~~~

但我唔識搞呀,唔知坊間有無地方可維修呢?唔知幾錢呢?

$10????.......一定豪畀佢啦,最緊要 work~~~

但我唔識搞呀,唔知坊間有無地方可維修呢?唔知幾錢呢 ...
dearkaki 發表於 14-11-2014 10:09

如果搵鋪頭幫你搞, 都會收返一百或以上吧... 我搵過LINKE幫我整個轆, 一樣係燒焊野

ntony 師兄........ 我打了電話去那維修店啦,send 相佢地睇,話無零件換.....失望

好彩堅持話畀相佢地睇先炸,否則白行一大趟