發錯區請Delete唔該

大家好!我只是一個初學者。要大家的指導。謝謝
外置硬碟盒
http://www.price.com.hk/product.php?p=141266
寫住Raid 支援,還要磁碟陣列卡?
http://www.price.com.hk/product.php?p=154625
如果不支援Raid ,還要磁碟陣列卡?
wikipedia話...我根本看不明
主要由電腦主機板CPU處理陣列儲存作業,缺點為耗損較多CPU資源運算RAID,優點則是價格偏低。分類有二種:
純軟體磁碟陣列(Pure Software RAID):只需要主機板支援即可,不需要任何磁碟陣列卡。若主機板損壞,可能難以購買同款主機板重建RAID。
硬體輔助磁碟陣列(Hardware-Assisted RAID):需要一張RAID卡,以及廠商所提供的驅動程式。這款RAID較易遷移到其他電腦。

Ext. HDD Case/Adapter 就係用特別的chip 黎將SATA 轉為USB/E-SATA。
raid, 係增加資料安全性而發明出黎。Raid Card, 就係一張支援Raid 功能的sata expansion card
當然, HDD Enclosure 同 NAS 都有內置支援raid 功能

所以, 你個兩隻跟本唔需要買raid card, 一個有埋raid 功能, 另一個純粹將HDD 轉做USB 駁落部腦到。

Soft/Hardware RAID 老實講, 你跟本就唔洗理。一黎你冇得control (指HDD Enclosure )。二黎, Hardware RAID 貴又唔啱你呢個case。

仲有樣野, Raid 係屬於HDD 野, 應該放係"儲存燒錄"

回覆 2# spike
如果HDD Enclosure 不支援raid 功能,那麼NAS能代替嗎?
我去錯區?

我仲係唔係好明!
不支援Raid果個做5做到硬碟陣列?
wikipedia話
電腦主機板CPU處理陣列儲存作業姐係,只要CPU支援,就不用理會外置硬碟盒支援或不支援?
回覆 2# spike

建議你搞清楚咩係raid 先, 由你#4個問題可見你跟本唔知道Raid 係咩黎, 有咩用途, 點樣build up 個raid, 你係完全冇概念!!

其次, 你真係想build 一個raid, 唔該你一係用底板黎build up 個raid, 又或者買個2bays NAS 黎試。唔好再諗用個隻adapter 黎build up raid。呢啲product 只係比用家方便用黎抄吓file/救吓啲file。用黎行raid, 真係自己攞黎煩。

至於#5, 簡單講, 你插兩隻同容量, 新的HDD, Windows 都會問你想唔想起raid, 呢類就係software raid。用CPU 黎模擬Raid 既功能(當然效能大打折扣)。

P.S. 仲係唔明?! 就即係我第一句講既"你對Raid係完全冇概念"。既然你自己都冇概念, 係咪真係需要用到 raid 呢?

補充一點, Orico 2013USJ-C 呢類係咪行唔到raid, 理論上唔係行唔到, 但只可以係software 層面黎"模擬" (如: 用ZFS)

但問題係, Raid 本身目的係"保護資料", 但如果硬件上都唔穩定(Adapter, Power etc), Raid 就有機會出問題/死亡。最後咪就係自尋煩惱!

我用得 Raid 就係想保護資料"相片"
之前我將D相片放去USB 5知咩事隻USB無LALA用唔到,我又沒有做備份
直至我找到Raid 我想用Raid 1 來保護資料
回覆 7# spike

我用得 Raid 就係想保護資料"相片"
之前我將D相片放去USB 5知咩事隻USB無LALA用唔到,我又沒有做備份
直至我 ...
s46821379 發表於 2014-11-13 22:07

1. Raid =/= Back-Up。Raid 有機會total lose, 又或者delete 錯file, 個file都係冇咗。希望你明白亦都要謹記呢一個觀點 !
2. Raid 係一套方法(Solution), 但此終係要建立一個穩定/信賴既硬件之上。當然呢個係理想, 但唔代表要打算買Orico 個類HDD adapter 黎行raid, 老實講, HDD 同adapter 鬆咗, adapter 過熱你個raid 隨時拜拜!
3. 既然你想行Raid 1, Hardware/Software raid 對於你黎講唔會有太大分別。直接買隻2Bays NAS 方便快捷

回覆 9# spike
我都係想用Raid5
wikipedia都話
重點(追求最大容量、最小預算)安全性都高
我有二隻80GB和一隻40GB
既然你話(但唔代表要打算買Orico 個類HDD adapter 黎行raid)
NAS係5係網路儲存伺服器?
有咩NAS可以推薦?