[操作疑難] Logitech trackball 左掣(微動)失靈,何處可維修?

Logitech trackball 左掣(微動)失靈,何處可維修?

我隻 logitech cordless optical trackman 嘅 left click 壞壞地,
但因型號已 fade out 咗,巿面又無代替品,好想維修

小弟唔識燒焊,唔知點搞,請問外面有無人維修呢?
請指教

PS:附上需要更換/維修的微動

其實只要俾少少心機,其實好易自己攪。

去鴨寮街買支好少少嘅焊槍(廣東話叫辣雞),買條吸錫線(吸錫泵都得,但新手用線會易好多)。其實得兩個步驟。小弟唔識電工,但都做到。以下係小弟自己換微動時嘅步驟。

第一步:解焊
及轉電路板,認清楚細微動係焊咗落第三點。等支焊槍夠熱,就用焊槍支點落去錫上面。當錫溶解就馬上用吸錫線點落去溶咗嘅錫上面等佢吸走。

第二步:上焊
吸走原本嘅錫之後,就可以拆走原裝粒微動。對返啱位,裝新微動上去。然後用錫線,貼住微動支腳,再用焊槍尖貼一貼落錫線,咁錫就會溶,貼起腳上面同電路板個圈之間。

做晒三隻腳,咁就完成。

小弟自行修理 Mx518
上華強買了一堆回來
不過和樓主要換的 好像有小小唔同

小弟自行修理 Mx518
上華強買了一堆回來
不過和樓主要換的 好像有小小唔同
...
zeab 發表於 2014-11-14 10:54

呢個就係最驚既問題

小弟對微動無研究,粒粒都差唔多樣,最驚若電壓不同,整燒咗隻 trackball 都麻煩

呢個就係最驚既問題

小弟對微動無研究,粒粒都差唔多樣,最驚若電壓不同,整燒咗隻 trackball 都麻煩 ...
dearkaki 發表於 2014-11-14 10:59

小弟做左幾十年 機舖工程
這樣又唔怕 微動無電壓
三隻腳 只是信號 長開 長關閉
只是睇相 你個微動粒制會在中間 (紅色) 第一張(白色)
如果只是角度問題
淘寶買的微動 應合用

圖中是腳位信號  每一粒是可能 不同

呢個就係最驚既問題

小弟對微動無研究,粒粒都差唔多樣,最驚若電壓不同,整燒咗隻 trackball 都麻煩 ...
dearkaki 發表於 2014-11-14 10:59

其實唔洗擔心,微動整燒隻trackball機會率微到可以中六合彩。

紅色粒微動係唔係都要換?

紅色粒微動係唔係都要換?
ntony 發表於 2014-11-14 13:07

我諗係白色一舊過的,紅色粒的包喺裏面