[開箱] 使用roccat kone pure 1個月後

上個月買左呢隻ROCCAT Kone Pure 橙色版,之前係初步用一用之後有係度出過文 (簡單介紹過http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2134215&extra=page%3D2),今次隔左大約1個月, 係真正用左1個月之後再黎多次使用感,同埋再詳細講講佢個軟件同埋 獨有功能easy shift功能 (多圖)。

首先講講呢隻mouse個外型, 體積細細較適合好似我呢D手型細小GE用家,橙色版係用皮革漾漆,摸左一個月手感真係超正好舒服,但如果隻手太大的話就可能唔岩,始終佢屬細鼠。 反應方便好靈敏,而且算精準流暢 (ps.我買果時未有送mouse pad 勁蝕) ,相信如果配埋電競pad會再暢更多,但宜家已經好滿意。

之前試過其他牌子,雖然都係有功能鍵,但手位唔係太岩,Kone pure 呢隻左邊果2個功能鍵個岩就岩岩好係正手指公上面果位度 ( ps.之前第2隻牌子個位係後少少,用果時要褪位唔太好),其他鍵就係咁上下冇咩特別,不過個滾輪用左1個月暫時仲係好爽。

好喇,正式講佢個軟件,先down driver (ps.我果隻冇跟碟,唔知係咪正常都冇跟) ,之後一開個軟體都好清楚易用,第1版係main control,主要可以較DPI、靈敏度、滾輪速度果D野,配合版自己使用習慣。

PURE 1.jpg

之後係戲肉,BUTTON ASSIGMENT,隻鼠本身計埋哂所有野軟件入面寫9個BUTTON,除左Click 同meun 鍵之外,其他鍵都可以隨意調配,呢個都唔係重點,重點係配合佢個獨有功能easy shift功能,只要同時按下no.5 鍵同另一個鍵,即時可以將1個鍵變成2個鍵,例如可以較windows 大細聲、profile up/down 等等,雖然唔係成日用,但用慣左都算係好方便。

PURE 2.jpg

PURE 3.jpg

PURE 4.jpg

之後就係advanced control,呢個唔多講。跟住講講隻mouse有個發光LOGO,本身預設係藍光,入去Driver之後可以自行選擇 紅、黃、紫、綠 等等,佢介可以自行set數值,但呢個唔係太有用,因為較完個數值之後未必出到....但係有藍、紅、綠、黃、紫已經好正 (ps.本人勁愛紫色。)

PURE 5.jpg

PURE 6.jpg

最後係RAD功能,記錄低使用者日常使用習慣,例如總數表左幾多下唔同GE按鍵、用左幾多次EASY SFIFT 、碌左幾遠滾動 同埋移動左隻MOUSE幾遠等等,仲會幫你計埋平均每小時係點、每日係點。

PURE 7.jpg

PURE 8.jpg

總結:
暫時用左1個月左右,整體係好滿意,靈敏度高、功能豐富,特別係手感真係要讚完再讚再讚,但記得呢隻係細鼠,手大朋友要小心,因為可能會唔岩你。多謝收看。

個EASY-SHIFT睇落去真係幾正喎

個EASY-SHIFT睇落去真係幾正喎
yy2tommy 發表於 17-11-2014 10:26

easy-shift真係好用架

雖然其他廠都開始有呢個功能... (easy-shift應該都唔係最先有果個)

小第本身用緊KONE+ MAX, 去過樓上中X田摸過晒啲DEMO

SIZE:
XTD(岩大手)>MAX(絕版)>PURE(岩中,細手)

當你用過一次, <所有開TAB, 轉WINDOWS, 出桌面, 關機> 都依賴晒隻ROCCAT....
完全返唔到轉頭!

小第本身用緊KONE+ MAX, 去過樓上中X田摸過晒啲DEMO

SIZE:

當你 ...
tsuicl 發表於 17-11-2014 11:20

MAX係乜? 未聽過 Roccat的?

記錯了, 應該是 ROCCAT™ Kone[+] – Max Customization Gaming Mouse

我以為佢叫kone + max

SIZE:

當你 ...
tsuicl 發表於 2014-11-17 11:20

哈, 中毒咁款, 不過真係幾方便

記錯了, 應該是 ROCCAT™ Kone[+] – Max Customization Gaming Mouse

我以為佢叫kone + max ...
tsuicl 發表於 17-11-2014 11:42

我仲以為XTD同[+]係同一個模的... 乜唔係咩 @@

回覆 1# 牛丸

買左咁多隻mouse最滿意呢隻,不過最近想試下asus隻rog gladius順便系度問下有冇師兄用過,好似唔錯咁

XTD 好似都好多人讚, 搞到我都想試下...可惜已經用左Pure