[開箱] Kbtalking RACK II 75% 黑色白燈紅軸

用了好多年機械鍵盤,由剛開始廠商送的6GV2 黑軸,到自己買的黑同刻鴨仔虎年限定黑軸,
再到自己Amazon JP入手的REALFORCE 104UB,都算半玩家吧...

可能打慣了黑軸 日日打字都喺黑軸,到真喺用RF 靜電容時候 發現太軟了...
轉眼都用了1年半有多,終於有時間換一換其他軸試試邊一種更適合自己..
香港地方小,所以想試試60-80%..
開頭本來打算買IKBC POKER II,但冇R區感覺有時候都喺唔方便...
再來就喺選擇呢只RACK II 75%...
中間出了個小插曲,購買的時候本來心裡打算買茶軸,但自己冇注意,買錯了紅軸..將就吧...
然後順便買咗一堆小燈罩...
幾年冇關注機械鍵盤..E加玩法太多樣化了...只有想唔到..沒有辦唔到...
講返正題,對於排列,暫時都唔太習慣,打數字時候還是習慣性去禁右邊...其他多冇乜大問題..
再者就喺MAC下兼容性完美,呢個重要,因為主力機都喺用OSX...
然後講下紅軸,打起來比黑軸輕,比靜電容重..目前還是感覺良好...
以上文字就是這個新鍵盤打出來的...省略千萬字....

簡約的外包裝..個人很喜歡...無須太花俏...

外包裝中還有一個牛皮盒

附送的USB線

跟RF 104UB 對比圖 Size真喺細咗多 輕咗好多

本體

個人好喜歡的KBT Logo 回車 一樣簡約低調但又好有個性

附送的小松鼠鍵帽唔記得影了 同本體的松果互相呼應

驗明真身 紅軸

背部銘牌

LED燈 白色 光度調節2檔就夠了 再高就有D刺眼

拔鍵 上燈罩

加上紫色&藍色LED 燈罩 不用改燈的情況下 都可以玩自己想要的顏色
但因為燈罩塑膠厚度遮擋 LED亮度要調到最高先可以凸顯出來紫色

喺咁多先...

RACE正, RACE+紅軸手感好, 燈帽好用...

RACE正, RACE+紅軸手感好, 燈帽好用...
raisin 發表於 2014-11-18 16:12

ABS用耐咗都喺會反白
RACE要配keyCap就難咯!

ABS用耐咗都喺會反白
RACE要配keyCap就難咯!
xblwk 發表於 18-11-2014 17:14

又o岩

呢個係RACE一大難題...

支持開箱文

黑軸 to 紅軸
Quite a big change @@

好似幾靚仔喎,樓主買左幾多錢?

用緊RACE II白色綠燈紅軸

靚仔到 如果唔係個layout唔慣用真係好正~

我用開啡軸轉RF都覺得軟,更何況你用開黑軸。不過RF用落都幾爽,雖然有d情況可能都係用機械式好d,例如狂打keypad d數字。

黑軸 to 紅軸
Quite a big change @@
god_snowman 發表於 2014-11-22 20:14

頭幾日唔慣 E加都冇咩問題...
日頭公司繼續黑軸
夜晚屋企紅軸 haha