青軸 機械KEYBOARD

想問下700左右,有冇咩選擇,想有埋背光

CM $740 SSP地庫 全背光青軸,再唔係重有鴨仔最平果隻差不多價OR TT

如果講品質,呢3款係咪應該TT 高D?

回覆 3# sunsunfree

一定係DUCKY最高,
你尼個問題同我早兩年前一樣, 我個時買左DUCKY SHINE2(青軸)
試個陣個手感真係一流, 仲要有燈, 正呀~
用左一年多D發現真係太嘈, 最後換返茶軸
不過轉左用尼隻
http://www.gigabyte.hk/products/product-page.aspx?pid=4179#kf
下面個塊野拆得出黎, 我自己用左一排, 好滿意, 又有USB3.0同MIC IN OUT
右上個LOGO有得轉色, 上面轉輪較光暗, 重點係評價勁高。
仲有型D既可以睇下Corsair K70
銀底真心型, 不過就好少人講尼隻野

回覆  sunsunfree

一定係DUCKY最高,
你尼個問題同我早兩年前一樣, 我個時買左DUCKY SHINE2(青軸)
...
lun1229 發表於 19-11-2014 17:39

K70多人講, 講佢D LED好快壞 我之前有隻用左幾個月都無事, 好彩...
Ducky 2xxx (Zero) 系列品質可能低過 9xxx (如Shine)

另外Tt 係轉用非Cherry軸既廠商之一, 先唔講品質 (未有定論), 成本已較低

支持老牌 RAZER

好,唔該晒你地

DUCKY Zero 2108
有背光 / 冇背光分別,冇背光平百幾

早排係黃X 2000FXX入左個冇背光,$599

K70多人講, 講佢D LED好快壞  我之前有隻用左幾個月都無事, 好彩...
Ducky 2xxx (Zero) 系列品質 ...
raisin 發表於 2014-11-19 18:07

"Ducky 2xxx (Zero) 系列品質可能低過 9xxx (如Shine)"
如果冇記錯, zero出個陣佢講明話係初階入門(心諗keyboard咁都有分高低階?)
聽人講就話shine 品質會比較好, d燈多變d, 咁我之前有shine2比較過zero, zero手工又真係差少少, 其實絕大部份都係用德國Cherry機械軸, 係差在個外觀品質手工既姐, 不過品牌影響價格就真。

支持老牌 RAZER
qwer_qwer2 發表於 19-11-2014 20:11

Razer新版同樣改用大陸代工,非Cherry, MX兼容既機械軸... 同Tt Z字尾既軸係同廠), 但個樣係型, 睇你願唔願意做大陸軸既白老鼠