20蚊嘅玩具--REMAX micro USB金剛線(雙面USB)測試

REMAX嘅“快速充電線”,本身我就唔期待會有幾好。(因為我曾經測試過REMAX超級電纜,好廢)
不過雙面USB,聽落幾特別,於是好奇心驅使之下,我去左黃金商場附近搵一下。

但係,報價真係嚇死人,居然仲要貴過LG偉哥線!(LG偉哥線,剪星賣28蚊一條,新高登20蚊一條)

最後喺深水埗ACL專門店隔離嘅一間舖,用20蚊買左一條(仲要唔洗講價)。
不過嗰間舖嘅samsung線係高仿(2A測試,電壓比正版低),所以有啲擔心條remax係假貨。
最後包裝上面嘅驗證碼證實條線係正版(除非條線比人掉包)。

由於包裝太長,唯有根據包裝上嘅虛線,將包裝分成兩部份。。。包裝設計好多餘,咁鬼長,唔方便存放。。。

包裝正面寫明哩個係“雙面USB”設計,仲有Chanel香味(真係有啲香味,不過我唔係女人,所以唔知道係咪真係Chanel嘅香味)。。。

背面介紹線材嘅特色,但係我唔同意“H”。(差電電壓同電流,比samsung原裝線仲差)

線材嘅外觀唔錯,設計得幾好。

清楚睇到係雙面USB設計。

然後就係測試。

1A負載測試,印住REMAX嗰面,電流電壓可以達到4.60V/0.90A。另一面就係4.63V/0.90A。

2A負載測試,印住REMAX嗰面,電流電壓可以達到4.25V/1.63A。另一面就係4.26V/1.64A。
條線嘅表現依然維持REMAX嘅一貫標準,好差。

雖然條線好廢,但係個樣唔差,而且雙面USB都幾特別,可以買番條玩下。

P.S.:上次嘅LG偉哥線,尋日去新高登睇過,近停車場嗰一間仲有幾條剩,要買趁早。

THX 師兄介紹 !
得閒淘條玩下 !

尿袋會跌 V,應該用火牛做電源先公平  

回覆 3# imax

首先度左原本嘅電壓電流,再度番損耗後嘅電壓電流。我一向都係咁樣對比各種各樣嘅線,有啲線電壓高啲,電流低啲;有啲線電壓低啲,電流高啲。

回覆 1# hk133

買個雙面USB加條LG線
電阻低,又易插

都唔洗20蚊(TB)

回覆 5# jacky1d01

TB嫌麻煩,而且有啲賣家信唔過,同埋我唔等得,而且要試左先買,加上我依家無咩錢,有錢都要支持一下香港經濟。。。

回覆 1# hk133

好彩冇買

首先度左原本嘅電壓電流,再度番損耗後嘅電壓電流。我一向都係咁樣對比各種各樣嘅線,有 ...

尿袋會隨使用時間一路衰弱,尤其用哩種 18650 電池,鋰 polymer 就襟好多嘅

見 c hing 鍾意密密測試充電器材, 長年計為統一數據起見....應該用火牛  

回覆 7# 肥寶

如果你想送禮,可以送哩一隻線,好玩又好樣,唔錯。

回覆 8# imax

你出街試充電線,要去邊度搵火牛???
    而且火牛唔方便移動,orico又要好大舊,要移去有多啲光嘅地方會比較麻煩。
    所以我一直都係用哩一個尿袋黎試各種各樣嘅充電線。