[開箱] ihave tank 雙USB 3.4A輸出充電器開箱及測試

話說我喺大陸某手電論壇,見到有網友介紹ihave tank充電器。
見到個體積幾細,而且個樣都唔差,好似唔錯。
然後前幾日去新高登行一下,見到有舖頭有哩一款充電器賣($78)。。。
於是手痕買左一個玩下。。。

包裝盒側邊有貼紙封住。

正面印有介紹同埋外貌。

背面有詳細介紹,以及一個防偽碼(已被遮蓋)。

歸家之後立即開箱!

正面睇落幾好,而且好細,有啲擔心會唔足料(有過經驗)。。。

將充電器攞出黎,再影幾張。

其中一個側面印有充電器嘅品牌、輸出輸入參數同埋其他信息。

標準中國兩腳插頭,無毛刺。

點解有啲覺得USB輸出口。。。?

好,簡單測試一下。

好意外,雖然寫住輸出係3.4A,但係似乎出到4A。。。

為設備充電毫無問題。

充電器好細,輸出好勁,但係78蚊一個真係有啲貴。。。
有米嘅你可以買一個,加埋一個萬能插蘇帶出街,都幾便攜。

The first one shows 4.95V and 1.93A. How come 4A ?

The first one shows 4.95V and 1.93A. How come 4A ?
alexchui 發表於 2014-11-29 12:37

因同時用咗兩個 2A loading 電阻一齊扯, 每個 show 1.93A 吧

不過電壓低過 5V 就渣啲

回覆 3# imax

好難有標準5V
除非係出5.3V既output

點解兩腳牛可以係香港賣?...唔係得牙刷刨刨先得咩?

兩腳牛有漏電,唔會用

回覆 2# alexchui

Sorry哩排唔得閒上論壇,3樓已解答。

回覆 5# billyck2

周街都有兩腳牛賣啦,唔信你去黃金睇睇……

回覆 6# 肥寶

點漏電??
不過我用嘅轉換插蘇有fuse,應該唔怕……
主要係出街用,細細舊好便攜,充電都幾穩定,觸控唔會經常亂跳(間中會,不過唔影響使用)……

回覆 9# hk133

用他表度下就知,ipad 10W charger就100V AC (對地嘅話)