[開箱] 30蚊嘅“SoftBank selection" 1.8A火牛開箱及測試

最近得閒無事,去鴨寮街行一圈。
行左一圈,無野啱,就打算行隧道去黃金。
點知比我喺隧道附近發現到一間舖頭,賣一啲電子產品。
睇左一睇,見到有一個SoftBank嘅1A火牛(連microUSB線,不可拆除,不過無所謂,加多一個to standard USB嘅轉換頭就通用啦)。
於是問一下店主有無2A嘅火牛賣。
跟住店主就話無2A嘅火牛,但係有1.8A嘅。
然後叫店主比我睇下個包裝,見到包裝好似二手咁。。。但係火牛就係全新嘅。。。
30蚊玩一下,都ok,於是買左一個試試。

包裝其實唔錯,如果無左上面的花紋嘅話。。。

全部都係日文,勉強睇得明一啲。。。

拆開包裝再影幾張。。。

除左個兩腳插頭,成個產品外殼嘅品質唔錯,無毛刺。
microUSB頭手感唔錯,類似磨砂。

有說明書,好貼心。(論壇圖片體積限制,文字無法清晰顯示)

然後測試一下。

空載電壓5.06V。

1A負載:4.95V/0.96A

2A負載表現一般,4.60V/1.76A,估計係線材損耗大嘅緣故。

我覺得如果改裝一下條線,縮短一啲,損耗會更低,應該可以出到2A。(不過電壓都幾高。。。)
建議一啲DIY能力較強嘅師兄買一個玩下、改裝下,應該幾好。

多謝分享~

回覆 2# takeoto

只要整短啲條線,再換一個usb母頭,就會好實用……